Kvällsnyheter i Sverige idag 9/02/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterHögt vatten på Västkusten – hela helgen

Snösmältning i kombination med ihållande regn har skapar stora problem i Västsverige.

Strax söder om Göteborg har det kommit så mycket som 40 millimeter regn under 18 timmar. Och regnandet fortsätter, säger vakthavande hydrolog Richard Alpfjord Wilde på SMHI.

– Vi har utfärdat en klass 1- varning för hela Västergötlands kustområde och norra Halland. Den kommer att ligga kvar under idag, lördag och imorgon söndag och i nuläget räknar vi med att ta bort varningen under måndag.

Mycket nederbörd såhär års är ingenting ovanligt, tvärtom. Det som gör situationen komplicerad är att plusgrader fått stora snömängder att smälta, samtidigt som det regnar kraftigt.

Mellan 20 och 40 millimeter har det kommit i Västra Götalands och Hallands län på mindre än ett dygn. På enstaka platser har det kommit ännu mer och där finns lokala klass 2-varningar. Räddningstjänsten i dessa områden har fullt upp och det kommer alltså att fortsätta.

Såhär sa Carl-Ian Bissmark, som är räddningschef på Bohusläns räddningstjänstförbund till P4 Göteborg tidigare i dag.

– Här har regnat något så fruktansvärt. Det har öst sedan klockan sex igår eftermiddag. Men vi har klarat oss ganska bra. Det har varit en källare vi hjälpt till med, och vi har hjälpt till med lite brunnar som är övertäckta av grus, öppnat upp dem så att vattnet kan rinna ner där.

Översvämningarna skapar även problem på vägarna så det gäller att vara försiktig i trafiken. För villaägare gäller det främst att se till så att avrinningen från tomten fungerar.

Såhär lyder Carl-Ian Bissmarks råd:

– Håll rent på dagvattenbrunnar. Se till att det är fritt flöde i dem. Håll koll på var vattnet kommer över tomten och gräv några diken i trädgården om det är för mycket.

Polisen kopplar inte bombhot till terror

Starka bilderna: Här går dödsmobben till attack efter skjutningen i ÖrebroStarka bilderna: Dödsmobb attackerade efter skjutning i Örebro
Ilskna isbjörnar jagar folk på ryska öar.Ilskna isbjörnar jagar folk på ryska öar
Polisen kopplar inte bombhot till terror.
Polisen har fortfarande inte gripit någon för bombhotet mot det Norwegianplan som lyfte från Arlanda i torsdags. Men man har kunnat utesluta en terrorkoppling.

– I nuläget kan vi inte se någon koppling till terror, säger polisens förundersökningsledare Linda Christensson till

Planet av typen Boeing 737 hade över 170 människor ombord och var på väg från Arlanda till Nice i Frankrike. Det lyfte klockan 10.09 och efter en halvtimme kom larmet till flygräddningscentralen. Planet tvingades vända om och landade på Arlanda igen, något som är mycket ovanligt.

Väl på marken möttes planet av polisens insatsstyrka, vilket tyder på att man tog hotet på största allvar. Passagerarna evakuerades och nationella bombskyddet sökte igenom planet, men inget farligt föremål hittades.

Polisen vill inte berätta varifrån hotet kom, om det ringdes in, skedde via brev eller upptäcktes på sociala medier. Ingen person har gripits. Rubriceringen är grovt luftfartssabotage.

– Vi försöker lokalisera vem som har kommit in med det här hotet. Det finns ingen som är skäligen misstänkt, säger Linda Christensson.

Passagerarna, däribland flera elitsimmare från svenska simlandslaget, har hörts och utredningen fortgår.

– Vi tittar på allt material som finns, säger Christensson

Birgitta Ohlsson: Ansök ej om

Det kommer inte bli någon ny kandidat för partiledningen i Bergita Olson. Den tidigare ministeren är en av flera framstående LD-figurer i handduken.

För liberaler är det viktigt att hitta en enhetlig kraft som inte gör partiet verkar opålitligt, säger politiker.

Den tidigare EU-ministeren och en parlamentsledamot på lång tid sade på Twitter att hon inte hade för avsikt att delta i ledningen för liberala partiet:

Skrev Birgitta Ohlsson: “Tack för alla omtänksamma meddelanden Det är varmt upp dramatiskt, men jag har ingen lust eller önskan att återvända till den svenska partiets politik!..”

För liberaler är det viktigt att hitta en enda person, säger Tommy Mueller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Det är tveksamt att Brigitte Olson lyckades uppnå detta kriterium.

– Bara för att de knuffade partiledaren sitter är inte bara en fördel, så att säga.

Bergita Olsson utmanade Yan Bjorklund som partiledare år 2017, men valde att ge upp efter att hon inte kunde samla tillräckligt med stöd.

Ohlsson är en av de framstående L-namn-linjerna som har sagt nej till posten som partiledare under de senaste dagarna. I fredags meddelade MP Gulan Effi TT henne att hon inte kände att hon var i stånd att utföra jobbet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström sade nej i december och upprepade samma negativa svar i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen.

Tommy Mueller påpekar att liberalerna har offrat så mycket när partiet beslutat att stödja grön regering, vilket innebär att det skulle vara svårt för ledaren för ett nytt parti som bryter mot konventionen, även om han eller hon hade sett i princip Ulf Krcherson som premiärminister.

– Om man återvänder bevisar man att partiet är en opålitlig partner. På detta sätt, du lite låst, jag har investerat en hel del i den här affären så att den person som ska leda, troligen mycket begränsad i sitt rum för att manövrera i denna mening.

– Även om man inte väljer en person som inte var för avvecklingen, kan den här personen fortfarande vara lojal mot honom under överskådlig framtid.

Men även den kontroversiella personen kunde lyckas i en part eftersom partiledare tenderar att anpassa sig till den roll de förväntas spela, säger Muller.

– Den person som valts till partiets president tenderar att vara känslig för specifika behov och platser som automatiskt tvingas att fungera som en kollektiv kraft och inte tydligt representerar en viss grupp.

Sonesson (M) vill att partiet ska förhandla med SD

Det moderata kommunalrådet Christian Sonesson vill att partiledningen börjar förhandla med Sverigedemokraterna, på samma sätt som han själv gjort i sin kommun Staffanstorp.

Det berättar han i Ekots lördagsintervju.

– Vi var de enda tre partier som aktivt röstade mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna att fortsätta regera vårt land. Där någonstans måste man börja samtalen.

Christian Sonesson är moderat kommunalråd i Staffanstorps kommun sedan 2012. Efter valet i höstas valde han att styra med Sverigedemokraterna istället för som tidigare med andra allianspartier – på tvärs med partiledningens riktlinjer.

Tillsammans har partierna enats om ett handlingsprogram där det bland annat ingår förbud mot ritualslaktat kött i kommunen och skilda badtider för kvinnor och män.

Christian Sonesson motiverar samarbetet med att partierna tycker mycket lika i sakfrågor, och han tycker också att Ulf Kristersson borde förhandla med Jimmie Åkesson.

– Om man sedan kommer överens är en annan sak. Förhandling betyder ju inte att man från början tycker exakt likadant. Och efteråt, antingen kommer man ut och tycker att nu är vi överens i ett antal frågor, eller så är man inte det. Men förrän man prövar vet man inte.

Christian Sonesson har förståelse för att hans parti är splittrat när det gäller synen på SD. Men han säger att ett samarbete mellan Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är något som efterfrågas av väljarna.

– Då är det viktigt att partiet sätter ner foten på allvar om vad som gäller. Det går inte att smyga över äggskal i den här frågan. Det kommer att märkas, och då är det bättre att man aktivt tar ställning, säger Christian Sonesson (M) i Ekots lördagsintervju.

Maja Dahlqvist sprinttrea i Lahtis

Johanna Hagström skrällde med en semifinalplats i sitt första världscuplopp i skidor.
Men bästa svenska var Maja Dahlqvist som kom trea i sprintloppet i Lahtis.

Sprint, damer:
1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2.43,64
2) Sophie Caldewall, USA, +0,11
3) Maja Dahlqvist, Sverige, +0,37

Dahlqvist vann sin kvartsfinal och sin semifinal. I finalen låg hon bra med hela tiden, men fick se sig besegrad i spurten av den norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla och amerikanskan Sophie Caldwell.

Dahqlvist är redan VM-klar, men Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin däremot, de tampas om en plats i den individuella sprinten i VM i Seefeld.

Hanna Falk har den platsen i ett litet grepp efter att ha gått till semifinal genom att vinna sitt kvartsfinalheat. Varken Ingemarsdotter eller Settlin gick vidare från kvartsfinal.

Maja Dahlqvist var den enda svenskan som gick till final, hon vann sin semifinal.

På herrsidan jagar Teodor Peterson, Johan Häggström och Martin Bergström en VM-biljett. Peterson var den ende av svenskarna som gick vidare från kvartsfinalerna. Han kom fyra i sin semifinal, men hans tid räckte inte till final.

Redan VM-klara Calle Halfvarsson tillhör dem som slogs ut i kvartsfinal.

Birgitta Ohlsson vill inte efterträda Björklund

Birgitta Ohlsson kommer inte att efterträda Jan Björklund på Liberalernas partiledarpost. Det skriver den tidigare riksdagsledamoten på Twitter.

Den tidigare EU-ministern och riksdagsledamoten för Liberalerna Birgitta Ohlsson, som nämnts i i diskussionerna om ny partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund, stänger nu helt dörren för detta.

På Twitter skriver hon att alla mejl värmer, men att hon inte önskar återvända till svensk partipolitik.

EU-kommissionären Cecilia Malmström sade nej redan i december och upprepade samma nekande svar i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen.

Birgitta Ohlsson utmanade Jan Björklund om partiledarposten 2017, men valde att ge upp efter att inte ha lyckats samla tillräckligt mycket stöd……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: