Morgonnyheter i Sverige idag 9/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

 

Sveriges NyheterSjuksköterskor kräver 10 000 mer i månaden

Vårdförbundet kräver 10 000 kronor mer i månaden för sjuksköterskor med erfarenhet.

Enligt facket skulle bättre löneutveckling vara ett sätt att få fler att stanna kvar i yrket.

– När vi ser att våra medlemmar väljer att byta arbete till följd att de får för dålig löneutveckling, då måste vi göra någonting, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

Förhandlingarna gäller omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Enligt Statistiska centralbyrån tjänar unga grundutbildade sjuksköterskor i offentlig sektor 29 000 kronor i månaden i snitt. Vid pensionsåldern är lönen 38 000.

Sjuksköterskor på kirurgen på Danderyds sjukhus välkomnar fackets inriktning på att yrkesskicklighet och erfarenhet ska löna sig.

– Jag tror att det måste bli lönehöjning för vi är inte attraktiva längre. De privata aktörerna betalar mer pengar och då drar personalen härifrån, säger Agata Larsson

Kollegan Therese Åström ser gränsdragningsproblem.

– Jag tror att det är en bra idé men att det kommer vara svårt att få till, säger hon.

Varför då?

– Det kommer vara väldigt svårt att avgöra vem som är erfaren och vem som inte är det.

Vid sidan om de vanliga löneökningarna är kravet nu från facket 10 000 kronor extra till särskilt yrkesskickliga. Enligt Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg handlar det om var fjärde anställd.

– Vi vill se en långsiktig lösning för kompetensförsörjningen i vården och för attraktiviteten i de här yrkena, säger hon.

Hur viktigt är det med högre lön?

– Den avspeglar sig på allt.

Men om var fjärde ska få 10 000 mer blir det några pengar kvar till resten då?

– Vi ska ju ha en god löneutveckling över huvud taget, de här pengarna skulle man ha skjutit in i systemet tidigare. Det handlar om att rätta till en löneutveckling som inte avspeglar den erfarenhet och kunskap som de här medarbetarna har.

Det här är den största avtalsrörelsen för sjuksköterskor på åtta år. Det har varit en period med helt sifferlösa avtal utan centralt angivna procentsatser vilket har gynnat medlemmarna jämfört med andra grupper på arbetsmarknaden, enligt facket.

Senast den sista mars ska ett nytt avtal vara klart. Det innebär skarpa förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och landsting inom kort.

SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl vill inte ha extrapengar till vissa i det centrala avtalet. Varje kommuns eller regions förutsättningar måste få genomslag på löneökningstakten, säger han.

– En central skrivning om vissa satsningar minskar utrymmet för lokal lönebildning, så det är emot den modell som vi vill ha.

Flera huskällare vattenfyllda av regn och smältvatten

Räddningstjänsten är ute och hjälper till att pumpa vatten ur flera huskällare som drabbats av de höga vattenflödena. Klass ett-varningen för höga vattenflöden ligger kvar över helgen.

Vid 09.30-tiden på lördagen har Räddningstjänsten i Storgöteborg pågående insatser på fem olika platser: I Alingsås, Mölndal, Hindås, Partille och Stora Mellby, där fastighetsägare har fått in vatten i källaren. Och Bohusläns räddningstjänstförbund har tidigare under morgonen gjort en insats vid en villa i Stenungsund.

– Här har regnat något så fruktansvärt. Det har öst sedan klockan sex igår eftermiddag. Men vi har klarat oss ganska bra. Det har varit en källare vi hjälpt till med, och vi har hjälpt till med lite brunnar som är övertäckta av grus, öppnat upp dem så att vattnet kan rinna ned, Carl-Ian Bissmark räddningschef på Bohusläns räddningstjänstförbund.

Har du något tips till husägare?

– Håll rent vid dagvattenbrunnar, ha kolla på var vattnet kommer över tomten, gräv några diken i trädgården om det är för mycket vatten – så du kan leda bort det, säger Carl-Ian Bissmark, räddningschef.

Schillerska har skapat en Världslitteraturavdelning

Omkring 400 titlar som ursprungligen skrivits på 38 olika språk finns i den nya avdelningen på Schillerska gymnasiets bibliotek.

Böckerna är alla översatta till svenska och innebär att alla skolans elever kan läsa böcker som ursprungligen skrivits på deras modersmål.

Omkring 15% av skolans elever läser svenska som andraspråk.
Tanken med Världslitteraturavdelningen är att stärka de elevernas språkliga identitet och även att utveckla undervisningen i svenska som andraspråk.

– Det har inte satsats så mycket resurser på Svenska som andra språk, berättar Lina Aamot Carlsson lärare i svenska och svenska som andra språk, så vi vill utveckla vårt ämne, bli bättre pedagoger och hoppas få ett kunskapsutbyte med lärare på andra skolor.

Schillerska gymnasiets världslitteraturavdelning har byggts upp med hjälp av pengar från Göteborgs Stad.

Nu kommer helgregnet – SMHI varnar längs hela Västkusten

Helgen riskerar att bli besvärlig vädermässigt. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden längs hela Västkusten.

Ett kraftigt regnväder är på väg in från Norge. Nu varnar SMHI för höga flöden längst hela Västkusten.

– Det ser ut att vara ganska jämnt fördelar längs med stora delar av västkusten, egentligen från Strömstad och hela vägen ner en bit in i Halland, säger Malva Lindborg, meterolog på SMHI.

Redan under natten mot lördag väntas det slå till ordentligt med nederbörd på mellan 20 och 30 millimeter.

– Det är väldigt stora regnmängder som väntas de kommande 12 timmarna, säger Malva Lindborg vid 22-tiden på fredagskvällen.

Att regnet kombineras med plusgrader, som får snön att smälta, kan göra det hela ännu besvärligare.

Syrefattig lera bevarar föremål från 1600-talet

En 300 år gammal mast, brygganläggningar och tobakspipor har grävts upp av arkeologer i Masthugget. Fynden är i ovanligt stor omfattning och mycket väl bevarade.

På sikt ska det byggas hus på Masthuggskajen och därför gjordes en arkeologisk undersökning av marken.

Det har hittats många fynd från 1600-talet. Porslin, läder och trä. På grund av föremålen legat i syrefattig lera är de av en mycket bra kvalité.

– Undersökningen visade att det fanns många föremål kvar i leran. Därför fick vi göra en ordentlig utgrävning. Många av träkonstruktionerna har bevarats jättefint i leran, säger Astrid Lennblad, arkeolog från Bohusläns museum.

Framtidens utställning på Universeum

The HUB heter en ny utställning på Universeum som handlar om framtidens teknik.

Utställningen handlar om framtidens teknik och vänder sig inte bara till de 70 000 elever som redan går utbildning på Universeum utan även till lite äldre.

Tanken är att besökarna ska uppleva, upptäck och förstå vad AI – artificiell intelligens – är för något.

Utställningen rymmer både tekniklabb och innovationsstationer där bland annat VR – virtual reality, AI och sensorteknik kan upplevas och provas.

Åklagaren: Hotet mot gymnasiet var ett skämt

De två personer som tidigare i dag anhållits, misstänkta för att ligga bakom hot mot Nösnäsgymnasiet, har nu släppts. Enligt åklagare verkar det handla om ett skämt.

– Vi har hört de två misstänkta personerna och misstanken kvarstår. Men enligt utredningen hittills finns det inget som visar att de haft en ambition att genomföra ett våldsbrott, säger kammaråklagare Petter Lundgren .

De två personerna är i 18-årsåldern och är båda elever på skolan. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska någon igår ha lagt ut en text på Snapchat som handlar om att det ska ske en skolskjutning, därtill med uppmaningen “don’t come to school tomorrow”………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: