Morgonnyheter i Sverige idag 8/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterMedieföretag hotade publicera nakenbilder på miljardären

Världens rikaste man, Jeff Bezos, säger sig ha blivit utsatt för utpressningsförsök. I ett blogginlägg skriver han att han misstänker politiska motiv bakom publiceringen av privata sms.

”Om jag i min position inte kan stå emot den här sortens utpressning, vem kan då det?”, skriver Bezos.

Jeff Bezos skriver att medieföretaget American Media Inc (AMI) försökte få honom att lägga ner en utredning om vem som läckt sms-meddelanden från honom till hans nya flickvän, och varför. Annars skulle tidningen National Enquirer, som ägs av AMI, publicera nakenbilder på miljardären.

”I stället för att kapitulera och ge efter för utpressning har jag beslutat mig för att publicera exakt det de har skickat till mig, trots de personliga kostnaderna och förödmjukelsen de hotar med”, skriver Bezos.

Konflikten mellan Bezos och National Enquirer har pågått sedan tidningen i januari publicerade bilder på miljardären och hans flickvän Lauren Sanchez, som påstods vara tagna före Bezos skilsmässa från sin fru MacKenzie tidigare i år.

Tidningen publicerade sedan flera sms mellan Bezos och Sanchez, varav några var skrivna nära ett år tidigare, långt innan Bezos skilsmässa. Efter den publiceringen hyrde Bezos privata utredare för att hitta källan till de läckta meddelandena, och utreda om läckan var politiskt motiverad. Och den utredningen ville AMI alltså stoppa, enligt blogginlägget.

Bezos misstänker att publiceringen har politiska motiv.

Amazon-grundaren äger Washington Post, som varit kritisk i sin rapportering om president Donald Trump — som i sin tur har stått nära David Pecker, vd för AMI och ansvarig utgivare för National Enquirer. Donald Trump har själv vid flera tillfällen twittrat om Bezos. I sin text ifrågasätter Bezos även Peckers kopplingar till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

”Var så säkra, inga riktiga journalister skulle någonsin föreslå något som liknar det som har hänt”, skriver Bezos i blogginlägget.

Jeff Bezos anses vara världens rikaste man och är god för runt 137 miljarder dollar, enligt tidningarna Forbes och Bloomberg.

Två män gripna för mordförsök utanför högskola

Två män har gripits utanför Södertörns högskola i Flemingsberg utanför Stockholm. En person uppges vara skadad och förd till sjukhus i ambulanshelikopter. Det skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom 09.49 på fredag förmiddag, en stickvapensbeväpnad man ska ha jagat personer utanför högskolan och en person ska vara förd till sjukhus i ambulanshelikopter.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord eller dråp.

– Det är poliser här och en ambulans har precis lämnat området. Enligt vad jag hört så ska händelsen inte vara kopplad till skolan, det ska inte vara en av våra studenter som är skadad, säger Maria Östman, säkerhetsansvarig på Södertörns högskola.

– Mannen kommer förhöras under dagen, och just nu är vi på plats på Alfred Nobels Allé för att prata med personer som har uppgifter att lämna om det här, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt polisen har skadan skett inne i en lägenhet eller i ett trapphus till en flerfamiljsfastighet på Alfred Nobels allé.

Minna Räsänen, prefekt vid polisutbildningen som ligger i närheten, säger till Ekot att det i nuläget inte finns något som talar för att attacken var riktad mot polisutbildningen.

Ingen annan uppges i nuläget vara skadad.

Skyddsvakt misstänks ha stulit för 350 000

En skyddsvakt på kärnkraftverket i Oskarshamn åtalas nu för att ha stulit kontanter, tobak, datorer och annan elektronik och sen försökt sälja grejerna på en aktionssajt.

Datorerna han misstänks ha stulit ska sålts till en man i länet enligt åklagaren. OKG AB kräver skyddsvakten på 8 500 kronor och menar att de äger fem av de datorer som ska ha sålts till en annan man i länet.

Sammanlagt ska han ha köpt åtta datorer för 20 800 kronor av OKG-arbetaren.

Skyddsvakten misstänks nu för grov stöld. Ett brott som mannen själv har erkänt till i förhör. Den andre mannen som ska ha köpt de stulna datorerna misstänks för häleriförseelse men nekar till brott.

SL inför blixtinsatt åtgärdsplan efter kaosveckan

Efter den senaste veckans strul i kollektivtrafiken har Region Stockholm nu tagit fram en åtgärdsplan för att liknande situationer inte ska uppstå igen.

Åtgärdsplanen, som mejslades fram under ett extrainsatt möte under torsdagen där bland annat SL:s vd Caroline Ottosson var med, handlar bland annat om ytterligare ekonomiska resurser till underhåll, bättre krisberedskap, stabilare kommunikation i verksamheten.

Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL, säger att reseinformationen måste bli bättre.

– Det är välkänt att en otrolig källa till irritation hos resenärerna är när man tycker att man inte får reda på vad som händer. Det är en sak vi måste få ordning på snabbt, sager hon.

Tekniken dödade långtradarromantiken

Arbetslagstiftningen, digitala hjälpmedel och GPS har förändrat långtradarchaufförernas vardag. I en stor studie som forskaren Timo Aho gjort, visade sig tekniken också tagit kol på myten om chaufförerna som vägarnas riddare i sina stora, tunga fordon.

På finska: Viekö tekniikka rekkakuskeilta ratin käsistä?

Årligen görs över 40 miljoner transporter med lastbilar och långtradare i Sverige. Vägtrafiken står för över 40 procent av varutransporterna, vilket är dubbelt så mycket jämfört med vad som fraktas på järnvägarna.

Länge fanns en bild av långtradarchaufförerna som vägarnas ensamvargar som körde sina tunga fordon på nätterna. Denna bild odlades också inom populärkulturen, speciellt i USA.

Vägarnas ensamma riddare
Bland förarna levde också denna uppfattning kvar. Timo Aho, forskare vid universitetet i Jyväskylä i Finland, intresserade sig för hur yrket förändrats på grund av dagens digitala teknik och den strikta arbetslagstiftningen. I sin studie reste Aho hundratals timmar med långtradarchaufförerna, observerade och intervjuade.

Tekniken har tagit bort den självständighet som förarna tidigare hade.

Forskaren, Timo Aho.

Även om den nya tekniken upplevdes som ett hjälpmedel har den också enligt forskaren Timo Aho fått negativa konsekvenser för förarna.

– Tekniken har tagit bort den självständighet som förarna tidigare hade. Den har också skrotat bilden av chauffören som den som bestämmer och som har koll på verkligheten och kring vilken den manliga identiteten ofta byggdes, förklarar Timo Aho.

De lagstadgade pauserna, kontrollen över ekipaget i realtid och känslan att ständigt vara övervakad var ett genomgående tema i Ahos studie.

Maskiner klarar inte av jobbet
Friheten som förr kännetecknat yrket har enligt många försvunnit helt. Kommer då tekniken med självkörande fordon, fjärrstyrning och digitalkontroll att i framtiden göra långtradarförarna helt överflödiga. Det tvivlar Timo Aho på. En stor del av transporterna görs i förhållanden och på vägar där maskinerna inte kan ersätta människan. Som exempel nämner Aho stora timmertransporter.

– Att köra timmertransporter i svår terräng och på smala vägar är svårt att genomföra med självgående bilar eller med andra hjälpmedel, förklarar Timo Aho…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: