Kvällsnyheter i Sverige idag 7/02/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges Nyheter193 män låstes in av människosmugglare

Polis har hittat 193 bangladeshier inlåsta i ett butikshus i Medan på Sumatra i Indonesien. De har enligt myndigheterna lurats till landet av människosmugglare som lovat att ta dem vidare till Malaysia, för att söka jobb.

Männen uppges må bra efter omständigheterna och kommer att skickas tillbaka till Bangladesh. En av dem, 39-åriga Mahbub, säger till lokala medier att vissa i gruppen suttit inlåsta i tre månader.

– Vi blev alla lurade. Vi trodde att vi skulle vidare till Malaysia, säger han till nyhetsportalen Tribun Medan.

Myndigheterna grep in sedan grannar rapporterat att de hört misstänkta ljud komma från byggnaden.

Frusna hyresgäster har fått nog: “Tårna blir blåa”

Hyresgäster i Växjö kritiserar CA-fastigheter eftersom de tycker att det är för kallt i deras lägenheter.

– När jag ska duscha på morgonen så blir tårna blåa av kyla, utan att överdriva, säger Amanda Lönn som bor i ett hyreshus på Bokelundsvägen i Växjö.

CA-fastigheter uppger vill avvakta med att besvara hyresgästernas kritik.

Jörgen nära frontalkrock: “Nu är det kört”

Jörgen Filipsson från Tegnaby i Växjö kommun var en hårsmån ifrån en frontalkrock med en annan bil under onsdagen, som i snömodd och i ett backkrön körde om en timmerbil.

– Det är kört, tänkte jag. För det fanns ingen tid och ingen plats, säger Jörgen Filipsson.

Han har själv har ett förflutet som yrkeschaufför och vill tacka chauffören som körde timmerbilen.

– Han saktade ner och körde ut till höger så den där bilen kunde köra förbi. Timmerbilsföraren räddade mitt liv, säger Jörgen Filipsson.

Forskaren: “Det går att överleva på hundmat”

Människor överlever om de lever på hundmat menar foderforskaren. Men det beror på vilken sorts foder det är, enligt experter.

– På rätt torrfoder absolut, säger Carl Haglind, foderexpert på från Vom og hundmat.

Nyligen rapporterade Vetenskapsradion om att vi människor också ska kunna äta hundfoder. Det enligt Rolf Spörndly som är foderforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Äldreboendet Evelid flyttas till obestämd plats: ”Vi är inte potatissäckar”
Publicerat onsdag 6 februari kl 17.09
Äldreboendet Evelid i Växjö ska flyttas och Ingelshov i Ingelstad läggs ned. Det beslutades under onsdagseftermiddagen.

Omsorgsnämnden i Växjö kommun har bestämt sig för att lägga ner boendet Ingelshov i Ingelstad och även flytta boendet Evelid för att göra om det till ett korttidsboende.

– Det är nästan bättre att bo på gatan än att fortsätta bo hos kommunen, säger Birger Schwalm, som nu får flytta på sig.

– Det är inte kul att flytta på de äldre, men vi var tvungna att ta det här beslutet. Huvudsyftet har inte med besparingar att göra, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Nära 500 namn i protest mot flytt av gamla på äldreboenden

En protestlista med 478 namnunderskrifter lämnades under tisdagen in till omsorgsnämnden i Växjö.

De protesterar mot de styrande politikernas planer att flytta äldre och sjuka på bland annat Evelid, för att kunna göra om boendet till korttidsboende.
– Man beter sig inte så här, säger Yvonne Regnander Willstedt som tagit initiativet till protestlistan.
I morgon onsdag fattas beslutet i omsorgsnämnden.

Här finns jobben 2024

Flera Jehovas vittnen gripna i Ryssland.Flera Jehovas vittnen gripna i Ryssland
Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat .
Vill du ha goda möjligheter till jobb? Utbilda dig till barnmorska, spårvagnsförare eller lärare.

Om du vill undvika en tuff arbetsmarknad ska du passa dig för att bli banktjänsteman, butikssäljare eller mäklare.

Det visar Arbetsförmedlingens nya rapport om var jobben finns framöver.

Befolkningsutveckling och nya möjligheter med digitaliseringen kommer vara drivande i hur efterfrågan på jobb utvecklas.

– Digitalisering tillåter rationaliseringar på många håll, vilket gör att efterfrågan på exempelvis kasspersonal kommer sjunka. Vården kommer ha fortsatt högt behov av utbildad personal. Det är en följd av att andelen äldre människor ökar, säger Annelie Almérus, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Prognosen, som sträcker sig till 2024 och innefattar närmare 200 yrken, visar att det främst kommer vara brist på utbildad personal. Bristen ökar allra mest hos yrken som kräver eftergymnasial yrkesexamen.

– I 12 av 15 yrkesområden kommer det finnas goda jobbmöjligheter. Det betyder också att tillgången på utbildad arbetskraft kommer vara mycket begränsad, vi står inför stora utmaningar för att klara kompetensbehovet, säger Annelie Almérus.

TT: Ska man som arbetstagare vara glad för att det finns jobb eller besvärad för att det kan bli en tuff arbetssituation?

– Man ska nog vara glad att det finns jobb. Men konsekvensen blir att befintlig personal får arbeta mer, så det kan bli en hårdare press på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingens prognos redovisar i år för första gången hur underskottet kommer att se ut i reella tal. Om inget förändras från den nuvarande situationen väntas 100 000 personer med rätt kompetens saknas på arbetsmarknaden 2024. Allra mest kommer det saknas kompetent personal inom hälso- och sjukvården.

TT: Behovet av mer vårdpersonal har varit känt sedan länge, varför förändras inget?

– Det görs för lite. Befolkningsutvecklingen är ingen hemlighet, i väldigt många år har man vetat att vi kommer bli fler över 80 år. Jag kan tycka att arbetsgivare har gjort för lite för att anpassa sina krav och för att göra yrkena mer attraktiva. Utbildningsväsendet har inte heller dimensionerat efter arbetsmarknadens behov, säger Annelie Almérus.

Mer från Microsoft News i spelaren nedan: Experten: 11 tips till dig som är ny på jobbet

Högsäsong för kalla hyreslägenheter

Vintern är här med snö och minusgrader. När vädret slår om är det vanligt med samtal om kalla lägenheter till Hyresgästföreningen.

– Vi har haft skräckexempel där hyresgäster har fått skrapa insidan på fönsterna, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Kronoberg.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen ska vara 20-23 grader inomhus.

– Får man ingen respons av sin hyresvärd kan man vända sig till oss eller sin kommun för vidare hjälp, säger Victor Herrera………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: