Morgonnyheter i Sverige idag 7/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterNordeas styrelseordförande slutar
Efter åtta år som styrelseordförande för Nordea lämnar Björn Wahlroos posten som styrelseordförande.

Inför vårens bolagsstämma meddelar Wahlroos nomineringsrådet att han lämnar sitt styrelseuppdrag.

Beskedet kommer dagen efter att Nordea släppt sitt bokslut där det framkom att banken fortsätter att kämpa i motvind. Bankens andel av nya svenska bolån föll och Christer Gardell med aktivistfonden Cevian Capital uttryckte sig bland annat kritisk till resultatet i en intervju med Reuters. “Tiden för ursäkter är förbi. Nu måste ledningen och styrelsen leverera”, skrev Gardell i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Gardell vidhåller dock i en skriftlig kommentar till Dagens industri att Cevian inte har petat Wahlroos.

“Nalle har valt att fokusera på rollen som ägare och ordförande i Sampo och tycker nog att det är lämpligt att låta sin nya vd få fullt ansvar för sin viktigaste tillgång: Nordea”.

I stället föreslås nu Torbjörn Magnusson bli ordförande, enligt ett pressmeddelande från Nordea.

TT har sökt Torbjörn Magnusson, men han kommer inte att ge några kommentarer före presskonferensen som hålls vid klockan 12 svenskt tid.

Christer Gardell gör dock tummen upp för ersättaren:

“Torbjörn är en tuff kravställare som har ett högt arbetstempo. Han drar sig inte heller för tuffa beslut”, skriver Christer Gardell till Di.

I och med att Nordeas nye styrelseordförande föreslås bli Torbjörn Magnusson så behåller den finska koncernen Sampo greppet om Nordea, konstaterar Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux.

– Det tyder på att Nordea kommer att vara kvar i sfären.

Vad avhoppet kan bero på vill han inte spekulera i.

– Men nu är Cevian en aktiv ägare, och han har väl tyckt att det är en bra tid att lämna, säger han.

100 000 kommer saknas på arbetsmarknaden
Det kommer på den svenska arbetsmarknaden att år 2024 saknas 100 000 personer med rätt kompetens ifall inget förändras, enligt Arbetsförmedlingen.

De största underskotten av personal med rätt utbildning och erfarenhet kommer uppstå inom hälso- och sjukvården. Där beräknas bristen inom fem år bli runt 34 000 personer enligt Arbetsförmedlingens rapport.

Ytterligare 23 000 med önskad kompetens kommer saknas inom pedagogiskt arbete där ju läraryrkena väger tungt, medan motsvarande antal inom IT och data är 9 000 personer.

Ungefär lika många kommer saknas inom socialt arbete till år 2024.

Om inget görs för att motverka den bristande kompetensförsörjningen kommer det få stora konsekvenser med risk för sänkt kvalité i framför allt den offentliga servicen, det säger Annelie Almérus, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Arbetsgivarna försöker nu, enligt henne ändra arbetsuppgifterna så att exempelvis vårdbiträden avlastar undersköterskor, men, Anneli Almérus, lyfter samtidigt fram vikten av att göra yrkena mer attraktiva så att försörjningen av rätt utbildad personal kan förbättras.

Barn fryser ihjäl i syriska flyktingläger
Mer än 40 barn har dött i syriska flyktingläger under de kalla vintermånaderna, de flesta av barnen har frusit ihjäl enligt FN.

Det handlar till exempel om små barn som flytt med sina familjer undan striderna mot terrorgruppen IS.

Elizabeth Hoff arbetar på Världshälsoorganisationen WHO i Syriens huvudstad Damaskus.

– Vi har förlorat spädbarn och nyfödda, säger Elizabeth Hoff på WHO i Damaskus. Många av barnen har dött av kraftig nedkylning andra till följd av näringsbrist.

Det är familjer som tvingats fly hastigt undan striderna runt terrorgruppen IS sista fäste i nordöstra Syrien. Kvinnor och barn har ofta vandrat flera dagar i kylan eller färdats i öppna bilar utan att vara klädda för vinterväder.

Längs vägen har de också väntat länge i en säkerhetskontroll ute i det fria, säger Tamara Kummer på FN:s barnfond Unicef.

– Familjer flyr med väldigt lite som kan skydda dem mot kylan. Det här är ökenområden där temperaturen sjunker fort och de små barnen är extremt utsatta för nedkylning, säger Tamara Kummer.

Enligt WHO har minst 35 barn dött på väg mot flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien under de senaste månaderna. Vissa barn har dött på den långa vägen, andra precis när de kommit fram till lägret. Men barn har också frusit ihjäl i andra delar av Syrien.

I det isolerade lägret Rukban vid gränsen mot Jordanien har minst åtta barn dött, enligt FN:s barnfond.

– Det är helt oacceptabelt att små barn dör av saker som borde ha gått att förhindra, säger Tamara Kummer på Unicef i Jordanien.

Snapchattrenden: Unga säljer nakenbilder för pizza
Ungdomar i Trollhättan skickar nakenbilder på sig själva på Snapchat i utbyte mot småpengar.
– Det rör sig om små summor som kan räcka till en tröja, säger Therése Williamsson på Trollhättan stad.

Therése Williamsson har ett särskilt uppdrag på Trollhättan stad där hon arbetar med att kartlägga prostitutionen i kommunen, och hon har nyligen presenterat en rapport kring detta.

I efterspelet fick hon till sin förvåning reda på att det finns ungdomar i Trollhättan som skickar nakenbilder för pengar på Snapchat; ett chattverktyg där användaren kan skicka bilder och filmer utan att de sparas.

– Det är en bild som försvinner fort, och det kan finnas en trygghet i det, säger Therése Williamsson, och fortsätter:

– Det här är ganska avdramatiserat och sker i ganska stor omfattning.

Hon kan inte svara i detalj på hur vanligt det är, men hon känner till flera olika fall där ungdomar i Trollhättan sålt nakenbilder

Brand i Uddevalla kommunhus
Det började brinna i ett kontor i Uddevalla kommunhus under torsdagsnatten.

Strax före klockan ett gick brandlarmet i Uddevalla kommunhus. Det var ett kontor i byggnaden som brann.

Räddningstjänstens rökdykare fick kontroll på branden och kunde släcka.

– Det som är brandskadat är ganska litet, men rökskadorna är desto större, säger Mikael Bagge, styrkeledare på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Polis kallades inte till platsen eftersom Räddningstjänsten gjorde bedömningen att det inte verkar ligga något brott bakom branden.

vad som orsakade branden är inte klart.

Strömmen tillbaka hos de flesta i Roslagen
Några enkla verktyg och pusslande är ofta det enda som behövs för att granska en bild.Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel
Här är fraktionerna May tampas med om brexit.Här är fraktionerna May tampas med om brexit
Strömmen tillbaka hos de flesta i Roslagen.© Foto: TT Strömmen tillbaka hos de flesta i Roslagen.
Roslagen drabbades vid halvniotiden på torsdagsförmiddagen av ett stort strömavbrott, rapporterar P4 Stockholm. Det rörde sig först om 50 000 drabbade kunder hos Vattenfall, Ellevio och Eon, men efter en halvtimme var strömmen vara tillbaka hos flertalet.

Mikael Björnér vid Vattenfall säger att felet ska ha uppstått i Svenska kraftnäts överliggande nät, och sedan spridit sig vidare.

Efter stormen Alfrida den 2 januari blev 100 000 hushåll strömlösa i Roslagen. Först drygt tre veckor senare hade samtliga kunder återfått strömmen………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: