Kvällsnyheter i Sverige idag 6/02/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

 Sveriges Nyheter:  Jan Björklund avgår: “Dags att lämna stafettpinnen vidare”

Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelade vid en pressträff klockan 15 under onsdagen att han inte tänker ställa upp för omval till partiledarposten i höst.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, någon gång måste det ske, säger Jan Björklund, och tillägger att han inte ser det som lämpligt att sitta kvar fram till nästa väl 2022.

Han avser dock att sitta kvar till partiet funnit hans efterträdare i höst.

Beskedet om hans avgång kommer efter en politiskt turbulent höst och tätt inpå det att den nya regeringsbildningen genomdrivits, bara dagar innan ett extraval kunnat utlysas.

Men att Björklund väljer att gå ut med sin förestående avgång redan nu anser han själv inte ska påverka stabiliteten i januariavtalet.

– Det stora genomförandet i detta är egentligen att vi fått avtalet på plats. Även de som varit kritiska är helt inställda på att det här ska fullföljas. Januariavtalet ligger fast. Jag tror att det är rätt tid att göra detta nu, säger Björklund och syftar på sitt utträde.

Om hur den nya regeringsuppgörelsen kan påverkas av en ny partiledare för L säger Björklund:

– Partiet står bakom januariavtalet, det har godkänts, och då blir det svårt att välja någon som inte står bakom det.

En dryg timme innan Björklund meddelande sin avgång vid presskonferensen fanns uppgiften ute i form av ett pressmeddelande på Liberalernas webbplats. Men det avpublicerades snabbt – dock han nyheten sprida sig till media innan presskonferensen utannonserats.

Jan Björklund tillträdde som partiledare för Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 2007. Då hade han varit aktiv inom partiet, till en början ungdomsförbundet, sedan 1976.

Han har under sina år på partiledarposten utmanats av Birgitta Ohlsson. Ohlsson valde dock att lämna partiet 2017 efter att hon inte kunnat samla tillräckligt mycket stöd för sin kandidatur.

Löfven undviker frågan om förmögenhetsskatt

Redan innan förhandlingarna om en ny skattereform har påbörjats ger Liberalernas partiledare Jan Björklund besked om att han inte vill återinföra förmögenhetsskatten eller arvs- och gåvoskatten. Men statsminister Stefan Löfven (S) är försiktig med att kommentera Björklunds uttalande.

– Förmögenhetsskatten var väldigt skadlig för Sverige, den ska inte återinföras. Arvsskatten var också skadlig, familjer var tvungna att sälja sina småföretag när det skulle ske ett generationsskifte, för att ha råd att betala arvsskatten, sade Björklund till Ekot i morse.

Men Löfven vill inte svara på vad han anser om Björklunds utspel.

– Jag väljer för egen del att inte utesluta olika skatter, utan vi har ett avtal, säger Stefan Löfven och refererar till regeringsuppgörelsen med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som slöts i januari.

Men ser du ingen skatt som är viktigare än någon annan i en sådan här skattereform?

– Dit kommer vi, förr eller senare. Men nu är vi överens om vad en skattereform ska bygga på, och då ska vi bygga samtalet utifrån det.

Socialdemokraternas skattepolitik har kritiserats, också i de egna leden. Den nybildade partiinterna gruppen Reformisterna vill se en kraftig sväng åt vänster. Bland annat vill man att partiet ska driva på för fastighetsskatt kopplat till marknadsvärde.

Är det en bra idé?

– Vi har ett starkt stöd i partiet för januariavtalet, och det är viktigt.

Men det Reformisterna för fram då, är fastighetsskatt en bra idé?

– Jag uppfattar Reformisterna som att de menar att vi inte ska riva upp januariavtalet, utan att det är bra att vi har en överenskommelse och också ska stå för den överenskommelsen. Där delar vi uppfattning, säger Löfven och fortsätter:

– En del i det är att vi har ett stabilt skattesystem och då har vi ett avtal där vi pekar ut ett antal parametrar som skattesystemet ska bygga på, och då ska vi ta oss tid att diskutera hur det ska se ut. Vi ska inte börja med att säga vilka skatter som ska vara med eller inte vara med.

Skogsbrandsutredningen: Sverige inte tillräckligt rustat för skogsbränder

Skogsbrandsutredningen lämnar sitt slutbetänkande gällande sommarens skogsbränder till regeringen.

– Sverige är inte tillräckligt rustat för att vi ska kunna vara trygga inför kommande skogsbränder, konstaterar särskilde utredaren Jan-Åke Björklund och föreslår en rad lagändringar.

I samband med bränderna i somras gjordes 7.000 utryckningar i skog och mark.

Jan-Åke Björklund anser att släckningsarbetet ur ett övergripande perspektiv gick bra:

– Inga väsentliga samhällsfunktioner slogs ut, inga permanentbostäder förstördes, ingen människa skadades allvarligt. Men en brandman dog i en fallolycka i en anslutning till en brand, säger han men tillägger också att det ur ett annat perspektiv var katastrof:

– Enskilda skogsägare drabbades, flera hundra människor fick utrymmas, frivilliga och räddningstjänster ansträngdes hårt.

– Sverige är inte tillräckligt rustat för att vi ska kunna vara trygga inför kommande skogsbränder, konstaterar Jan-Åke Björklund.

För att räddningstjänst och myndigheter bättre ska kunna möta framtida bränder lägger han fram en rad förslag till lagändringar. Den första handlar om så kallade kommunala handlingsprogram, räddningstjänstens åtagande till medborgarna om vad de ska klara, vilka Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör få utforma.

Varje räddningstjänst ska få redovisa hur de klarar olika situationer. På så vis ska det bli lättare att jämföra olika räddningstjänsters kapacitet kommuner emellan, vilket underlättar statens tillsyn som Jan-Åke Björklund också vill se skärpas.

– Den är inte bra nog idag.

Utredaren föreslår också att det ska bli lättare att sluta avtal med personer utanför räddningstjänsten som kan delta i släckningsarbetet i väntan på att räddningstjänstens personal kommer till platsen.

– Det kan vara skogsägare och andra, som finns på plats och sticker dit direkt.

Ett tredje lagförslag gäller utmärkning av material och titulering av personal. Dessa rutiner skiftar mycket räddningstjänster emellan vilket försvårar kommunikationen mellan olika enheter och myndigheter.

Ytterligare ett förslag går ut på att alla kommuner måste vara anslutna till en systemledning med en ledningscentral i ständig beredskap.

– Då kan du, om du vill, vara kvar som en enskild liten kommun, men du måste ingå i ett större förbund.

MSB:s roll bör också stärkas, så att de har laga stöd för att stötta och samordna insatser.

Vidare utreder också MSB om Sverige ska anskaffa egna vattenbombningsflygplan – utrustning som i somras visade sig vara omistlig – som i dag lånas in via EU.

Inrikesminister Mikael Dammberg (S) kallar förslagen “ett gediget underlag för att stärka Sveriges beredskap”.

Ekot: Det gjordes en del utredningsarbete efter skogsbranden i Västmanland 2014, varför har det inte hänt mer sedan dess?

– Det har hänt en hel del sedan 2014, men inte tillräckligt mycket. En slutsats då var att det krävdes ett större nationellt grepp. Det tog MSB den här gången. Det ledde till att kommunerna klarade att bekämpa bränderna bättre. Den här gången fick vi också ett annat stöd internationellt, säger Mikael Dammberg.

Men, tillägger han, att det – som den utredning som presenteras idag trycker på – behövs göras mer.

– Det underlaget har vi nu, och jag ser fram emot att skicka ut de här förslagen på remiss redan nästa vecka så att riksdagen så snart som möjligt kan ta ställning.

Volvo återkallar över 160 000 bilar

Biltillverkaren Volvo Cars återkallar nu 167 000 bilar på grund av en felaktig komponent i bakluckan.

Det är andra gången på kort tid som Volvo Cars gör en stor återkallelse.

Den här gången är det runt 167 000 bilar som återkallas globalt. Det handlar om den mellanstora stadsjeepen XC60 och då årsmodellerna 2018-19. I Sverige återkallas nu 13 000 bilar.

De berörda kunder får ett brev där de ombedes kontakta sin verkstad för en kostnadsfri åtgärd, enligt biltillverkaren.

Anledningen är en felaktig komponent på bilarna som har eldriven baklucka. I ett kallt klimat kan lyftarmen till bakluckan lossna och orsaka oljud och sluta fungera.

Under vissa omständigheter finns också en risk för personskada, enligt företaget.

Men Volvo uppger för Ekot att företaget inte nåtts av några rapporter om allvarliga personskador, utan att återkallelsen är en förebyggande åtgärd.

Så sent som i januari meddelade företaget att 219 000 bilar återkallas efter ett problem med en slang i bränsleledning, där det kan uppstå sprickor och över en längre tid så kan då bränsle läcka ut i motorrummet.

Av de drygt 200 000 bilarna fanns 37 000 i Sverige.

Liam Neeson anklagas för att vara rasist efter intervju

Efter en intervju med The Independent anklagas Liam Neeson för att ha planerat en rasistisk hämndaktion när han var i 20-årsåldern.

Skådespelaren Liam Neeson är i blåsväder efter uttalanden i en intervju med tidningen The Independent. Han säger att han för 40 år sedan i Irland fick höra av en kvinnlig bekant att hon blivit våldtagen av en svart man och att han efter det ska ha gett sig ut med en batong på stadens gator.

– Jag skäms för att säga det här, och jag gjorde det kanske i en vecka – med förhoppningen att någon svart jävel skulle komma ut från en pub och ge sig på mig för någonting, du fattar? Så att jag kunde döda honom, säger Liam Neeson i intervjun.

Hans uttalanden har uppfattats som en planerad rasistisk hämndaktion och efter kritiken ställer man in en pressträff inför Neesons nya film.

Neeson har efter intervjun uttalat sig för “Good morning America” där han erkänner sin vilja att hämnas i stunden, men att det inte hade spelat roll för honom vilken hudfärg personen haft. Han säger också att han är väldigt tacksam för att ingenting hände, men att hans eget agerande varit förfärligt när han tänker tillbaka på händelsen…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: