Morgonnyheter i Sverige idag 6/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterKallt väder ökar risk för hjärtinfarkt

Utredning dissar smarta registreringsskyltar.Utredning dissar smarta registreringsskyltar
Ungdomar stäms efter skolbrand.Ungdomar stäms efter skolbrand
Kallt väder ökar risk för hjärtinfarkt.
© Foto: TT Kallt väder ökar risk för hjärtinfarkt.
Kyla och kallt väder ökar risken för hjärtinfarkter. Det enligt en ny studie som gått igenom samtliga hjärtinfarkter som inträffat i Sverige under 15 års tid.

Hjärtinfarkt – när en blodpropp bildas i hjärtats kranskärl – orsakar en akut syrebrist i hjärtat och är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Nu visar forskare vid bland annat Lunds och Örebro universitet samt Linköpings universitetssjukhus att kyla ökar risken för att drabbas.

Studien omfattar samtliga hjärtinfarkter som inträffat i Sverige mellan 1998 och 2013 – 274 000 stycken – och forskarna har kopplat samman dessa med väderdata från SMHI. Resultatet visar att antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader, skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Faktorer som påverkar hjärtat är enligt forskarna främst kall temperatur, men även lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar.

“Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låg temperatur. Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla”, säger David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet.

Isiga bilrutor och snö på taket kan leda till dryga böter.

I värsta fall kan du bli av med körkortet om du inte sopar bort snö och is från din bil. Här är fem saker att komma ihåg i vinterrusket.

Att köra iväg med för mycket snö på biltaket eller motorhuven kan vara en trafikfara.

– Snön kan åka av och träffa bilen bakom eller så kan den börja smälta, om du bromsar då kan den hamna på framrutan och då ser du ingenting. Det ser jag som ett otroligt stor trafiksäkerhetsproblem, säger Hans Nilsson, kommisarie vid trafiksektion i Stockholm.

I vissa fall kan snö på taket räknas som ”bristfällig lastsäkring” och leda till böter på 1 500 kronor. Det finns inget mått på hur mycket snö som är tillåtet, polis på plats avgör.

– Jag blir förvånad över att folk inte sopar rent sina bilar, säger Hans Nilsson.

LÄS MER: Här är 14 saker du behöver i bilen när det är vinter

2. Oskrapade rutor
Skrapade rutor är viktigt för att få god sikt vid bilkörning. Det finns fall där bristfälligt skrapade rutor har bedömts som vårdslöshet i trafik, något som kan resultera i dagsböter och indraget körkort.

– Vindrutan ska vara ren och siktfältet med sidorutorna ska vara fria från is och imma, säger Hans Nilsson.

3. Igensnöad registreringsskylt
En registreringsskylt måste kunna avläsas. Det viktiga är att den görs sopas rent innan du åker iväg.

– Den ska vara väl avläsbar. När du sätter dig i bilen så sopar du av den. Sen kan pudersnön göra att den blir snöig igen. Men innan du åker ska du se till att den är avläsbar, säger Hans Nilsson.

4. Igensnöade billyktor
Dina billyktor får inte vara täckta av snö utan måste gå att se.

– Det handlar om att kunna kommunicera. Det ser man tyvärr rätt ofta att bilar har baklyktor och blinkers som är översnöad, säger Hans Nilsson.

I många fall slipper man undan med en uppmaning om att omgående åtgärda felet – men det kan ge böter.

5 . Fortkörningsböter vid översnöad hastighetsskylt
Det är inte helt klart vad som gäller om fastnar i en hastighetskontroll efter att ha passerat översnöade skyltar. Men det finns de som fällts och då har tingsrättens resonemang varit att det är förarens ansvar att ha koll på hastighetsbestämmelsen.

– Man kan inte säga att skylten är översnöad. Sen kan du ju alltid köra saktare, säger Hans Nilsson.

Ett alternativ är att inte köra fortare än bashastigheten som är 70 kilometer i timmen utanför tätbebyggt område.

LÄS MER: ”Trafikläraren: Därför är det en fördel att ta körkort på vintern”

Gica-fallet: Överläkarens larm fick rättsläkaren att ändra sig

Trots att rättsläkaren tvärsäkert sa till tingsrätten att Gica förblött på 3-5 minuter, som mest 20 minuter, gör han nu en annan bedömning.

Rättsläkaren har ändrat sin bedömning inför hovrättsförhandlingarna i fallet med det misstänkta mordet på hemlöse Gheorghe “Gica” Hortolomei-Lupu. Rättsläkaren ska höras om den nya bedömningen i hovrätten.

Hans bedömning av hur det gick till när Gica miste livet hade stor betydelse för den friande morddomen. Men efter att professor och överläkare Roland Andersson från Jönköping slagit larm till åklagaren om att bedömningen kan ha varit felaktig så har rättsläkaren ändrat sin utsaga.

– Jag reagerade på rättsläkarens uttalande om att han skulle ha avlidit snabbt efter skadan, stämmer inte med mina erfarenheter av hur leverskador kan orsaka döden, säger Roland Andersson.

Han har jobbat som kirurg i många år och han bedömer det vara högst osannolikt att det kan ha gått till på det sättet som rättsläkaren beskrivit för tingsrätten, ett snabbt händelseförlopp där Gheorghe “Gica” Hortolomei-Lupu förblött från skadorna på levern på bara några minuter.

Just att rättsläkaren gjorde bedömningen att Gica avled hastigt var en av två viktiga orsaker till att de misstänkta pojkarna inte fälldes för mord. Domstolen fann det bara klarlagt att de misshandlat den hemlöse mannen grovt.

Den andra orsaken var att rättsläkaren ansåg att det var så svårt att avgöra exakt när Gica avled att den möjliga tidpunkten för när han ska ha dött sträckte sig från tiden för pojkarnas misshandel fram till nästan fyra timmar efter att pojkarna bevisligen lämnat platsen.

Den luckan i tid i kombination med det snabba förloppet mellan skadornas uppkomst och dödsfallet fick tingsrätten att uppfatta ett rimligt tvivel. Någon annan skulle kunna ha misshandlat honom efter pojkarna lämnat parken.

Man borde konsultera en traumakirurg för att ta reda på hur skadorna uppkommit och hur snabbt det kan ha gått till.

Roland Andersson, pensionerad överläkare och professor

Men Roland Andersson reagerade alltså på rättsläkarens bedömning och kontaktade åklagaren. Åklagaren valde då att begära en ny kompletterande rapport av rättsläkaren. Där har rättsläkaren ändrat sin bedömning om hur snabbt händelseförloppet kan ha skett och säger nu att det kan ha tagit längre tid.

Trots att John Bäckman, rättsläkare, tvärsäkert sa till tingsrätten att Gica förblött på 3-5 minuter, som mest 20 minuter, gör han nu en annan bedömning. Gica kan ha förblött av de två skadorna på levern under längre tid än 20 minuter, kanske till och med i två timmar. Rättsläkaren ska höras som vittne om den nya bedömningen i hovrätten och vill därför inte vara med på en intervju.

Vilken betydelse rättsläkarens nya bedömning kommer att få för utgången av rättegången i hovrätten i mars återstår att se. Roland Andersson tycker att domstolen borde konsultera annan medicinsk expertis i liknande fall.

– Man borde konsultera en traumakirurg för att ta reda på hur skadorna uppkommit och hur snabbt det kan ha gått till, säger Roland Andersson pensionerad överläkare och professor.

Influensaepidemi stoppar sophämtning

Det är inte bara snö och halka som ställer till det för sophämtarna.

Influensa har brutit ut bland sopåkarna i Jönköping, Habo och Mullsjö, så till den grad att kommunala June avfall och miljö inte kan hämta alla sopor.

– Tyvärr är det så, säger Erik Gaude, VD för företaget som just nu väljer att inte hämta pappers- och plastförpackningar hos folk.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för alla berörda som inte får sitt avfall hämtat.

Enligt Erik Gaude är det mycket ovanligt att företaget måste prioritera bort att hämta vissa sopor. Men snart ska sophämtningen komma igång igen.

– Folk är på bättringsvägen, förhoppningsvis har det lugnat sig något nästa vecka.

Företaget skriver på sin hemsida att de nu prioriterar kärl ett, som innehåller mat- och restavfall. Det innebär dock att kärl två kan förbli otömt och de hänvisar då till kommunens återvinningscentraler.

Slut med kontantinsättning – Kassagirot säger upp hundratals avtal

Dyrare drift och färre kunder – nu säger Kassagirot upp avtalet med hundratals ombud i Sverige. Däribland Uppvidinges sista ställe för kontantinsättning.

Totalt blir 300 av Kassagirots 460 ombud av med sitt avtal det kommande året, bland annat Ica-butiken i Alstermo.

– Vi måste ha någon möjlighet att bli av med kontanterna. Vi kan inte kräva att kassörerna ska ligga på de här pengarna, säger Johnny Karlsson, ordförande i Alstermo IF som haft nytta av kontantinsättningen i många år.

Skrev könsord i snön – blev polisanmäld

En kvinna i Uppvidinge kommun blev så bestört av att någon eller några skrivit könsord i snön på hennes bil att hon valde att polisanmäla det.

Det var förra veckan kvinnan upptäckte det och enligt polisen handlar det om trestaviga och femstaviga könsord som skrivits på hennes bil.

Polisen har nu skrivit en anmälan om ofredande, men har ingen misstänkt…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: