Kvällsnyheter i Sverige idag 5/02/2019

polisen
polisen

Sveriges Nyheter:  Polis åtalas: Misstänks ha planerat mord på kollega

Polismannen tog hem sitt tjänstevapen och skrev hotfulla sms till sin kollega.

Förberedelse till mord och grovt hot mot tjänsteman. Så ser misstankarna ut mot den polisman i Uppsala som nu åtalas. Enligt åklagaren ska polismannen ha velat hämnas på sin kollega för ett beslut om tillsättningen av en tjänst som denne tagit.

Den misstänkte polisen är för närvarande inte i tjänst och förnekar brott, det uppger hans advokat Stefan Wallin.

Snöbollskastning ska straffas med avstängning

Örnaskolan i Hyltebruk har problem med elever som kastar snöbollar. Nu införs fem dagars avstängning för den som bryter mot förbudet.

Det kastas snöbollar både utomhus och inomhus på Örnaskolan i Hyltebruk.

– Eleverna har kastat snöboll mot varandra, mot personal mot fönster. Man har kastad snöboll mot de yngre barnen från låg- och mellanstadiet när de går till matsalen och deras lärare, säger Per Henriksson, rektor på Örnaskolan.

Det som spetsade till det häromdagen var att en elev som satt i ett klassrum fick en isboll genom fönstret som träffade honom ovanför ögat och fick uppsöka vårdcentral och sy två stygn.

Per Henriksson, rektor

Det har inte hjälp att prata med eleverna som kastar snöboll och därför införs nu fem dagars avstängning som straff för den som bryter mot förbudet att kasta snöboll.

EU-ministern tror på ordnad brexit

Sveriges nya EU-minister Hans Dahlgren tror att britterna verkligen kommer att lämna unionen den 29 mars, och att det kommer att ske på ett ordnat sätt.

Detta trots alla svårigheter som den brittiska premiärministern Theresa May har att få utträdesavtalet med EU accepterat på hemmaplan. Men Hans Dahlgren tror alltså att allt ska gå vägen, utan förlängning.

– EU-sidan har sagt till britterna att om ni har goda skäl för att behöva en förlängning så kan vi diskutera det. Men jag tror att den brittiska regeringen verkligen vill försöka få till stånd ett beslut i parlamentet som gör att de kan hålla det här datumet.

Hans Dahlgren beskriver risken för en hård brexit, att avtalet trots allt inte accepteras av britterna, som värsta tänkbara scenarie.

Det skulle bland annat innebära att nya tullar på cirka tio procent införs över en natt och att EU förlorar de pengar som britterna lovat att betala för sådant som redan varit överenskommet inom unionen. Det handlar om närmare 500 miljarder kronor.

Men trots att det brittiska parlamentet den 15 januari röstade ner avtalet med överväldigande majoritet, finns det alltså de som fortfarande tror på ett ordnat utträde för britterna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger till exempel att det fortfarande finns tid kvar om viljan finns.

Theresa May själv är på resa i Nordirland, som har hamnat i centrum av debatten eftersom båda sidor ser det som helt nödvändigt att undvika en hård gräns på ön.

Och Sveriges EU-minister säger alltså att det mesta fortfarande pekar mot ett avtal som båda sidor accepterar.

– Jag tror att det till sist ändå blir ett ordnad utträde eftersom det är så mycket förnuftsskäl som talar för det.

May ska träffa Juncker

Det börjar bli ont om tid för Theresa May att få till ett brittiskt utträde ur EU till det bestämda datumet 29 mars.

På torsdag ska Storbritanniens premiärminister till Bryssel för att försöka omförhandla avtalet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på torsdag.

May vill försöka omförhandla det brittiska utträdesavtalet – vilket EU hittills sagt nej till.

Enligt en talesperson för EU-kommissionen är kommissionens ståndpunkt tydlig – men avvaktar nu för att höra vad Theresa May har att säga.

Avsnitt 99: Soundtracket till Brexit

Susanne Palme, Caroline Salzinger och Pontus Mattsson.
Susanne Palme, Caroline Salzinger och Pontus Mattsson. Foto: SR
I veckans avsnitt av “Europapodden” undersöker vi hur Brexit påverkar kulturen. Kan spellistor med Spice Girls och Queen läka såren på den brittiska kontinenten och varför är det sådan övervikt för remainers bland kulturarbetarna?

Dessutom så fördjupar vi oss i EU:s oförmåga att ta ett gemensamt beslut om Venezuela. Hur ska egentligen unionens röst i världen låta – och varför krävs total enighet för ett beslut?

Även Sverigedemokraterna hamnar under lupp i och med deras positionsförflyttning i EU-frågan. Har de tidigare EU-skeptikerna bestämt sig för att renovera unionen inifrån?

Smarta och begåvade lämnar ofta landsbygden

Ny forskning från Linköpings universitet visar att de smarta och begåvade ofta lämnar landsbygden och bosätter sig i större städer.

I forskningen har utbildning, IQ och rörelsemönster för drygt 1.2 miljoner svenska män granskats. Resultaten är tydliga. De med högre IQ och utbildning väljer oftare staden före landet.

– Jag hade trott att det skulle vara en viss skillnad, men inte så stor skillnad, säger Peter Hedström, professor och medförfattare till rapporten, som publicerats på Linköpings universitets hemsida.

Om befolkningen i en stad växer med 100 procent ökar produktiviteten i staden med 115 procent och inte 100. Många har ställt sig frågan vad de extra 15 procenten beror på. För att få svar på frågan har forskarna analyserat data för drygt 1.2 miljoner män som gjorde en IQ-test i samband med mönstring mellan åren 1990 och 2012. Man har granskat personernas utbildning och flyttmönster. Resultatet visar att de med högre IQ och utbildning i större utsträckning lämnar lugnet på landet till fördel för stadens utmaningar.

– Större orter är som magneter som drar åt sig talangfulla individer från mindre orter, menar Professor Peter Hedström.

De stora klyftorna mellan stad och landsbygd kopplas ofta till dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service. Men klyftorna beror också på att de begåvade med hög utbildning flyttat till städerna menar Peter Hedström.

– Det gör det ännu svårare för de mindre orterna, säger Peter Hedström……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: