Morgonnyheter i Sverige idag 5/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterÅklagarmyndigheten: Hela bytet är återfunnet

De försvunna regalierna från Strängnäs domkyrka har hittats, uppger Åklagarmyndigheten.

Dagens förhandling i Eskilstuna tingsrätt om stölden avbröts direkt efter klockan nio.

Allt tyder på att Karl IX:s stulna begravningsregalier har hittats – det bekräftar polisen på sin hemsida. Åklagarmyndigheten slår fast att hela bytet är återfunnet, i ett pressmeddelande, där man även skriver ”mycket talar för att det är de stulna regalierna som har återfunnits”.

Aftonbladet var först med att rapportera om uppgifter att att en väktare fann föremålen i en soptunna under natten till tisdagen. Polisen skriver att man nu ”arbetar intensivt” med att bekräfta att fyndet är regalierna ”till 100 procent”.

Åklagare Reena Devgun säger att uppgifterna om regalierna har kommit till deras kännedom.

– Därför föreligger hinder att fortsätta förhandlingen i dag, säger hon enligt SVT:s direktrapportering.

Vittnen som var kallade kommer att höras, men två experter som skulle uttalat sig skickas i stället hem då dagens förhandling avbryts efter vittnesmålen.

Sedan ska förundersökningen fortsätta. Senast på fredag ska åklagaren meddela tingsrätten när förundersökningen kan vara färdig, rapporterar SVT.

En 22-årig man är åtalad, misstänkt för stölden.

Ny OECD-rapport: Sverige kan göra mer för invandrarbarn i skolan

Sverige kan göra mycket mer för att invandrarbarn ska integreras bättre i skolan.
Det är slutsatsen i en ny rapport från OECD som idag lämnades över till den svenska regeringen.
Hör samtal med utbildningsminister Anna Ekström (S) och Heléne Hodges, rektor på Hjulsta grundskola i Stockholm, en skola där det går väldigt många elever med utländsk bakgrund och som inte har svenska som modersmål.
Utbildning & skola

Oklart hur mobilförbud i skolan ska fungera

Regeringen vill förbjuda elever att använda mobiltelefoner under lektionstid.

Förslaget är en del av januariöverenskommelsen men det finns flera frågetecken kring hur det ska fungera i praktiken.

– Det tänker vi sätta oss ned och prata med Liberalerna och Centern om. Vi har ju kommit överens om det här tillsammans fyra partier och då ska vi ju tillsammans bestämma hur huvudfrågorna ska se ut, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Redan i dag kan rektorer bestämma om deras skola ska vara mobilfri, på lektionerna eller under hela skoldagen. Men nu vill regeringen, Liberalerna och Centern att mobilfria lektioner ska bli regel snarare än undantag – för att stärka lärarnas ställning, öka studieron och minska risken för mobbning.

Engelska skolan i Jakobsberg införde totalt mobilförbud förra terminen.

– Det var lite svårt att vänja sig vid. Man är vad vid att kolla klockan eller vädret eller när man börjar, och så kommer man på sig själv att det inte är tillåtet längre, säger eleven Sebastian Myhre, som går i nian.

Även om Sebastian Myhre ibland saknar till telefon, tycker han att förbudet fungerar bra i hans skola. Och det håller läraren Sofia Falk med om:

– Mycket mer sociala elever och mycket mindre strider som vi vuxna måste ta, så mycket positivt tycker jag, säger hon.

Men alla är inte lika positiva till att förbjuda mobiler i skolan. Torbjörn Ott är docent i tillämpad IT och har forskat på ungdomars mobilanvändande i skolan.

Han säger att mobiltelefoner kan störa elevers koncentration. Men eftersom skolor samtidigt satsar på att digitalisera undervisningen med läsplattor och datorer, är han tveksam till om ett mobilförbud kommer få den effekt man hoppas på.

– Så vill man plocka bort ett av verktygen som är så centralt i den här världen. Då lägger man ju lite locket på för att kunna utveckla en gynnsam användning av mobiltelefoner i skolan, säger Torbjörn Ott, docent i tillämpad IT.

Smarta och begåvade lämnar ofta landsbygden

Ny forskning från Linköpings universitet visar att de smarta och begåvade ofta lämnar landsbygden och bosätter sig i större städer.

I forskningen har utbildning, IQ och rörelsemönster för drygt 1.2 miljoner svenska män granskats. Resultaten är tydliga. De med högre IQ och utbildning väljer oftare staden före landet.

– Jag hade trott att det skulle vara en viss skillnad, men inte så stor skillnad, säger Peter Hedström, professor och medförfattare till rapporten, som publicerats på Linköpings universitets hemsida.

Om befolkningen i en stad växer med 100 procent ökar produktiviteten i staden med 115 procent och inte 100. Många har ställt sig frågan vad de extra 15 procenten beror på. För att få svar på frågan har forskarna analyserat data för drygt 1.2 miljoner män som gjorde en IQ-test i samband med mönstring mellan åren 1990 och 2012. Man har granskat personernas utbildning och flyttmönster. Resultatet visar att de med högre IQ och utbildning i större utsträckning lämnar lugnet på landet till fördel för stadens utmaningar.

– Större orter är som magneter som drar åt sig talangfulla individer från mindre orter, menar Professor Peter Hedström.

De stora klyftorna mellan stad och landsbygd kopplas ofta till dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service. Men klyftorna beror också på att de begåvade med hög utbildning flyttat till städerna menar Peter Hedström.

– Det gör det ännu svårare för de mindre orterna, säger Peter Hedström.

Förklaringen: Därför påverkar inte sanktionerna

Asienkännaren Lars Vargö förklarar varför det inte är förvånande att Nordkorea fortsätter att utveckla kärnvapen.

Sanktioner och internationella handelsförbud mot Nordkorea tycks inte ha minskat landets kärnvapenkapacitet. Det konstaterar FN:s säkerhetsråd i en ny rapport. Enligt Asienkännaren och tidigare Sydkoreaambassadören Lars Vargö förklarar vad det beror på:

– Att man kommer avskaffa sina kärnvapen bara om sanktionerna avskaffas tror jag inte är en särskilt realistisk väg egentligen.

– Nordkoreas mål, det de egentligen vill, är att normalisera förbindelserna med USA, Japan, Sydkorea och Kina men ändå behålla kärnvapen. Så jag tror att om man kan uppnå det så försöker man uppnå det.

Lars Vargö menar att Nordkorea har levt under sanktioner under lång tid och man har anpassat sig och vet hur man kan överleva. Det finns enligt Vargö upparbetade kanaler för smuggling och liknande som landet kan utnyttja. Men är det är lönt att fortsätta föra dialog med Nordkorea om det leder till konkret nedrustning?

– Ja. Det är bra på så sätt att spänningarna har ju försvunnit ett tag, det har varit varken kärnvapen eller missiler vad jag känner till, och tonläget har dämpats från Nordkoreas sida.

Sedan är frågan vad som kommer hända framöver.

– Sydkorea och USA har sagt att de eventuellt kommer återgå till sina militärövningar i mars och april och hur Nordkorea kommer reagera på det, det kan bli ytterligare en höjning av spänningarna, säger Asienkännaren Lars Vargö.

Fortfarande stora skillnader i betygsättning

Skillnaderna i betygssättning mellan olika skolor är fortfarande stora.

Det visar en ny rapport från Skolverket som jämför slutbetygen i årskurs 9 med resultaten på de nationella proven.

Betygen sätts i stor utsträckning i relation till elevernas generella prestationsnivå enligt analysen.

Betygsättningen är mer restriktiv i skolor med många högpresterande elever och mindre restriktiv i skolor med många lågpresterande elever……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: