Morgonnyheter i Sverige idag 4/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

 Sveriges Nyheter:
Nytt snöoväder på väg – ishalka väntas i väst
Ishalka väntar trafiken i västra Sverige senare i dag när ett nytt snöoväder kommer in över landet. SMHI har utfärdat en ny klass1-varning.
– Som vi har förstått på prognosen kommer det in en hel del blötsnö och där ligger redan is och snö i botten. Det kommer bli nästintill en curlingbana på många ställen i Halland och norrut mot Bohuslän, Dalsland och Värmland, säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket.
Som en curlingbana på vägarna i delar av västra Sverige, räknar Trafikverket med från i eftermiddag. Därför uppmanar Bengt Olsson på Trafikverket trafikanter att ha med sig varma kläder och kanske även en varm dryck och i den mån det går hålla sig till de större vägarna.
Tågtrafiken väntas inte påverkas lika mycket i västra Sverige, förutom att träd som tyngs ner av mycket snö kan riskera att brytas av och fälla kontaktledningar.
I östra Sverige påverkas tågtafiken mer. Kylan flyttas norrut från Sörmlandstrakten och upp mot Norrbotten. Det här kan leda till att tåg ställs in, säger Bengt Olsson som uppmanar resenärerna att följa utvecklingen via tågbolagens hemsidor.
– Vi har en del utmaningar när det gäller växlarna på järnvägssidan som fryser igen som vi håller på att fixa med. Det är något färre tåg som går där uppåt, säger Bengt Olsson.
– Var ställer ni in tåg?
– Framförallt upp vid Sundsvall, Umeå, men även kring Gävle.

Nu kommer de orangea kuverten
I dag börjar Pensionsmyndigheten skicka ut de årliga orangea kuverten, som bland annat är ett årsbesked om pensionen.
De traditionellt orangea kuverten ska skickas ut till totalt 5,9 miljoner pensionssparare under de kommande sju veckorna.
De första som får kuverten är de som har en digital brevlåda och i år får totalt 2,8 miljoner personer sitt brev digitalt.
Pensionsmyndigheten startar samtidigt en informationskampanj med vilken myndigheten kommer att resa runt i Sverige för att få människor ska intressera sig för innehållet i kuvertet och vilka beteenden som är viktiga för pensionen.

Nya digitala vårdsystem testar lagens gränser
Flera regioner är på väg att skaffa nya digitala vårdsystem, som man hoppas ska revolutionera vården. Nu utreds vilka gränser den lagstiftning som ska skydda den personliga integriteten sätter.
Runt hälften av landets regioner är på gång med att ersätta föråldrade journalsystem med nya digitala system. Frågan är om det man vill göra i systemen är förenligt med den lagstiftning som ska skydda den personliga integriteten. Region Skåne är först ut.
– Vi är först i landet med att komma in i de här problemen, så vi är lite som äldsta tonåringen i familjen. Det är vi som måste buffa och slåss för att få vara ute efter klockan nio på kvällen, säger hjärtkirurgen Pelle Johnsson, klinisk programchef för Skånes digitala vårdsystem.
Region Skåne ser stora möjligheter med det nya digitala system som ska införas i vården de närmaste åren. Sjukhusen och vårdcentralerna får samma journalsystem, remisser ska inte längre behöva faxas och det är slut med information på post it-lappar.
De stora vinsterna handlar om patientsäkerheten, enligt Pelle Johnsson. Systemet ska kunna göra egna analyser och även larma, när provresultat till exempel tyder på sepsis, som förr kallades blodförgiftning. Tanken är också att den offentliga vården, privata vårdgivare och Skånes kommuner ska ha samma journalsystem för att lätt nå varandras patientinformation.
– Vi känner inte till någon region i världen, där man har ett och samma journalsystem hos alla som levererar sjukvård, så det här är en helt världsunik satsning, säger Pelle Johnsson.
I dag får inte vården och kommunernas socialtjänst dela information kring till exempel äldre patienter, och reglerna kring delade journaler mellan offentlig och privat vård är föråldrade och alltför begränsande, anser Pelle Johnsson. Region Skåne vill även kunna göra datakörningar i journalsystemet för att hitta personer som är i riskzonen för att få till exempel diabetes.
Regionens jurister utreder nu vad som är möjligt att göra inom de lagar som ska skydda känsliga personuppgifter från att användas eller delas på fel sätt.
– Jag har stor respekt för individens integritet och att vi måste skydda data, men samtidigt är nyttor och fördelar med möjligheten till systematisk databehandling så stor för samhället och för individen, så vi måste hitta vägar fram i detta, säger Pelle Johnsson.
Maria Bergdahl är jurist på Datainspektionen, som granskar att lagarna följs. Hon välkomnar Region Skånes utredningsarbete men blir samtidigt lite fundersam, säger hon.
– Borde inte regionen ha utrett det här tidigare, innan man upphandlade det här nya systemet? Det är viktigt generellt sett att det finns visionärer, men samtidigt måste visionärerna gå i takt med den lagstiftning som finns. Man ska inte vara för långt utanför boxen, säger hon.

En person död – två misstänkta är anhållna
På söndagskvällen avled en person i 20-årsåldern efter att ha körts till sjukhuset. Två personer har gripits i samband med händelsen och de båda misstänkta gärningspersonerna har anhållits av åklagare.
En förundersökning om dråp eller vållande till annans död är inledd.

……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: