Kvällsnyheter i Sverige idag 3/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter

Snöovädret som drar genom landet drabbar trafiken svårt och främst flyg och tåg är lamslagna på flera håll.
Snöovädret som dragit genom landet drabbar trafiken svårt. Främst flyg och tåg är lamslagna på flera håll.
– Det är inställt. Vi vet ingenting än, säger en uppgiven Carina Thorsell.
Hon var på väg till New York för att fira sin 50-årsdag men sitter nu på golvet i en av Arlandas terminaler med sin familj.
– Vi får liksom ingen information, det är det som känns mest knasigt.
På en ranglig stol vilar sig Bo Jerndell, iförd kostym och med förhoppning om att komma iväg till Zimbabwe på semester med vänner.
– Nu har vi suttit här i kanske två timmar och det är fortfarande inte vår tur att komma fram till disken.
Har du fått någon information?
– I stort sett inte. Deras nummersystem har pajat och det har de inte talat om, jag tycker det är oprofessionellt och riktigt dåligt.
Ett insnöat Arlanda listar på sin hemsida ett 100-tal inställda avgångar – hittills – och därtill många ankommande flyg som också stoppats. Det får i sin tur följdverkningar över hela landet.
– Det är ett extraordinärt ansträngt läge på flygplatsen, men återigen är det flygbolaget man ska vända sig till. Vi har också extrapersonal ute på flygplatsen i dag, säger Lovisa Ernestam, talesperson för Swedavia.
Även järnvägen har drabbats svårt av snön, med igensnöade växlar och dålig sikt för många förare.
Mellan ungefär klockan 10 och 17.30 var tågtrafiken helt avskuren både på stambanan i höjd med Gävle och på sträckan Stockholm-Eskilstuna, bekräftar SJ för Ekot.
P4 Gävleborgs reporter Leif Eriksson befann sig på ett norrgående fjärrtåg som utan förvarning togs ur trafik i Uppsala vid 14-tiden.
– För de flesta som satt ombord kände sig trygga att vi är på tåget och har kommit en bit. Sen slog det ned som en bomb för alla med barnvagnar och småbarn, äldre människor, folk med hundar och katter att tåget skulle bara utrymmas, det var inställt och skulle köras bort.
– Det blev ju både förvirring och upprördhet. Jag tror de flesta förstår att det är väldigt besvärligt väder, men just bristen på information tror jag retar upp allra mest.
Snöfallsområdet rör sig norrut och SMHI:s klass 1-varningar för flera decimeter nysnö ligger just nu över kusten i Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kust.
Lokal busstrafik i Mellansverige har stått still under dagen, men på många håll kommit igång igen.
Lennart Hellsing, kommunikatör på Trafikverket, sammanfattar trafikkaoset.
– Lokförare, till exempel, rapporterar att de ser inte ens växlarna. Vi måste ut och skotta ren dem.
– Man kan räkna med trafikproblem på vägarna, det är nog rätt givet eftersom det kommer fortsätta snöa. Dålig sikt, och även de plogbilar som har de kortaste rundorna på högtrafikerade vägar, när de kommer tillbaka efter ett par mil till platsen där de började, så är det lika mycket snö på vägen igen, för det går fort när det blåser.
– När det gäller järnvägen får man räkna med fortsatta problem efter hela ostkusten, där det driver igen.

Begärs häktade efter misstänkt sprängladdning
Den man och kvinna som greps med en misstänkt bomb på ett hotell i Bromma i Stockholm i fredags har begärts häktade.
De är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Mannen och kvinnan har förhörts under söndagsförmiddagen. Båda nekar till brott.

Polisen varnar för falska telefonsamtal
Över 4 000 anmälningar fick polisen ta emot förra året gällande telefonbedrägerier.
Det kan bli en dyr historia om man lämnar ut sitt bank id via telefonen till någon okänd som ringer och säger sig ringa från din bank.
Följden blir ett länsat bankkonto.
– Organiserade kriminella gäng finns med i detta. Man värvar unga människor, duktiga killar, att sitta och ringa de här samtalen.
Samtalen görs från stora callcenter.
Personerna som ringer är väldigt trovärdiga säger polisen Even Magnusson till nättidningen Vårt Göteborg kan det vara den riktiga bankens nummer som visas i displayen, vilket gör det hela ännu mer trovärdigt.
FAKTA | Så undviker du drabbas Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon
Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Koder och kortuppgifter är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Miljonförlust för filmfestivalens streamingtjänst
Fem år efter starten går Göteborg filmfestivals storsatsning fortfarande med förlust
Göteborg filmfestival pågår för fullt. Vid sidan av filmfestivalen driver man den digitala streamingtjänsten Draken Film. En verksamhet som sedan starten gått med mer än en miljon kronor i förlust.
Draken Film beskrivs som en streamingtjänst för kvalitetsfilm från hela världen. Tjänsten har till stor del finansierats med EU-bidrag och via ekonomiskt stöd från det svenska filminstitutet. Sammanlagt har satsningen fått över 8 miljoner kronor i olika bidrag och stöd.
Draken Film och dess bolag Dragon Channel AB ägs helt och hållet av Göteborg filmfestival. Vid starten slog man fast att verksamheten inom två- tre skulle vara en stadig och lönsam verksamhet.
Så har det alltså inte blivit. Dragon Channel AB har varje år gjort minusresultat och sammanlagt gått back med över en miljon kronor.
Jan Scherman, som arbetat med kommersiell tv i många år, bland annat som vd för TV4 är kritisk.
– Hur i hela friden har man räknat och tänkt när man har talat om att den här väldigt smala verksamheten skulle med kommersiella intäkter kunna gå med vinst?
– Det här är ohederligt att låta påskina att detta skulle kunna bli lönsamt, säger han.
Mirja Wester är VD för Göteborg Filmfestival.
– Draken film är inte en ekonomisk vinstmaskin. Det är en jättesvår marknad, och det kräver enorma investeringar och utvecklingskostnader för de digitala tjänsterna.
Enligt den senaste årsredovisningen tvingades Göteborg filmfestivalen att stötta sin streamingtjänst med ett lån på 500 000 kronor.
Konkurrensen bland digitala streamingtjänster är stenhård. Netflix, HBO, Viasat och flera andra svenska och utländska aktörer investerar stora belopp för att locka till sig prenumeranter.
Flera aktörer har fått ge upp i den hårda konkurrensen, bland annat mobilföretaget Telenors satsning Comoyo. I film- och tv-branschen kallas den stenhårda konkurrensen för “streamingdöden”.
Draken Film har alltså efter fem år fortfarande inte nått sitt eget mål att gå med vinst.
På frågan om hur länge Draken Film och bolaget Dragon Channel kan göra minusresultat, säger Mirja Wester att ambitionen för året är nollresultat……….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: