Morgonnyheter i Sverige idag 3/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

 Sveriges Nyheter:

Busslinjer stängda och tusentals strömlösa hushåll

Kraftiga snömängder fortsätter att falla ned över landet och på flera håll blåser det rejält.

Mest snö faller i norr och längs hela Östkusten ligger en klass 1-varning.

Busstrafiken i Uppsalas centrala delar stoppades under flera timmar på morgonen, men kunde dra igång igen strax efter klockan nio.

Däremot står busstrafiken i Enköping stilla och det gäller även för busstrafiken i stora delar av Stockholm.

Trafikverket varnar för nedfallna träd när kraftiga snömängder fortsätter att falla över landet. Tusentals är strömlösa i Stockholmsområdet och längs hela Östkusten ligger en klass 1-varning.

– Ta med en varm jacka om du blir stående, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.
Natten har varit väldigt besvärlig i Blekinge där det både blåst och snöat.

– Det har fallit en del träd och varit problem med plankorsningar, där bommar inte fungerat som de ska i snön och blåsten, säger Katarina Wolffram.

Under den tidiga söndagsmorgonen har vinden nått Stockholm. Katarina Wolffram varnar för just nedfallna träd som kan göra mindre vägar svårframkomliga.

– Det räcker med ett träd för att det ska bli stopp. Det är alltid en risk med de mindre vägnäten — det är ett säkrare kort att välja större vägar där det plogas.

När det både snöar och blåser kraftigt bör trafikanterna vara beredda på att vägar inte alltid är plogade, säger Katarina Wolffram.

– Speciellt när det blåser kan det driva in snö över vägarna, även om plogbilen var där för tio minuter sedan. Var beredd på att det kan ta längre tid, på att det kan bli stopp i trafiken och ta med en varm jacka om du blir stående.

I Stockholmsområdet har det kraftiga snöfallet orsakat strömavbrott på ett flertal platser. På Ekerö är på söndagsmorgonen runt 1 700 hushåll strömlösa och i Vallentuna knappt 800, enligt Jess Öllersten hos Ellevio.

– Just med kraftigt snöfall är det här inte helt ovanligt, tyvärr. Vi är förberedda och har satt in mer personal. Ofta är det kortare avbrott, men tar det tid och börjar bli kallt inomhus kan det vara bra att försöka komma över till någon granne med ström.

Även Vattenfalls kunder i Stockholmsområdet har drabbats av snöfallet. Vid niotiden på söndagen är drygt 4 000 hushåll strömlösa, säger presschef Mikael Petrovic Wågmark.

– Vi har problem med tung blötsnö som lägger sig på träd och grenar, som sedan lägger sig mot ledningar.

Bor man i skärgården kan det vara bra att förbereda sig för strömavbrott, säger Mikael Petrovic Wågmark. Se till att ha en laddad mobiltelefon och har man en egen brunn kan man tappa upp vatten.

– Vi har mannat upp extra inför snöfallet och hoppas kunna hålla det under kontroll, men det är svårt att lova något.

Under söndagen väntas de östra delarna av landet få 10—15 centimeter snö och klass 1-varningar är utfärdade för så gott som hela Östkusten.

– Just nu ligger snön över östra Svealand, Gävleborgs län, in mot Dalarna och Örebro. Under söndagsmorgonen är snöfallet kraftigast längs kusten, säger SMHI:s meterolog Henrik Reimert.

Snöfallet rör sig långsamt norrut och i takt med det förutspår SMHI att varningarna successivt kommer att avvecklas söderifrån. De norra delarna av landet, framför allt Västerbotten och Västernorrlands län, kan vänta sig upp emot tre decimeter snö under söndagen.

– Norrut kommer lågtrycket att ligga kvar tills på tisdag, men mattas av mer och mer, säger Henrik Reimert.

På måndagen verkar det klarna upp i de södra delarna av landet, men vara fortsatt kallt. Natten mot måndagen väntas bli kylslagen på många håll i landet, enligt Henrik Reimert.

– Vi kommer att få en ganska kall natt mot måndagen. I Götaland kan det bli ner mot minus 10 och i Svealand ner mot minus 15.

På tisdag letar sig ett nytt lågtryck in västerifrån, men det ser inte ut att bli lika intensivt som i helgen.

Snön ställer till stora problem i kollektivtrafikenDet ymniga snöfallet som nu faller i stora delar av landet påverkar både bussar, flyg och tågtrafiken.

Busstrafiken i Uppsalas centrala delar stoppades under flera timmar på morgonen, men kunde dra igång igen strax efter klockan nio.

Däremot står busstrafiken i Enköping stilla och det gäller även för busstrafiken i stora delar av Stockholm.

– Snöhinder påverkar kollektivtrafiken på flera håll. Stora delar av busstrafiken i Stockholm står stilla på grund av snöhinder, säger Henrik Palmér, informatör vid SL, och fortsätter:

– Ett antal områden upprätthåller fortfarande trafik. Den mest aktuella informationen når man på vår hemsida sl.se, där den aktuella trafiken beskrivs. Även pendeltågen har problem där man kör glesare, men trafiken fungerar fortfarande. Att vara ute i god tid är det som gäller.

Även om busstrafiken drar igång i takt med att snön röjs, så väntas trafikstoppet få följder över dagen.

– Det är många effekter. Det är förare som ska kunna ta sig till sina arbetspass överhuvudtaget. Sedan ska bussarna kunna komma ut från depåerna och ta sig till sina körsträckor. Det är mycket snöröjning som behövs för att vi ska få igång trafiken, säger Henrik Palmér.

Kollektivtrafiken påverkas på flera håll, i Enköping ställs bussarna in tills snöröjningen hunnit ifatt.

Tidigare idag stod stadsbussarna i Uppsala stilla, men de har börjat gå igen.

Flera flyg från Arlanda är inställda eller försenade. Swedawia uppmanar resande att kolla upp sina avgångar.

Britter söker svenskt medborgarskap
Rekordmånga britter ansökte om svenskt medborgarskap i januari.
En av dem är doktoranden William Jones i Uppsala, som sökte på grund av ovissheterna kring brexit.
Redan 2016 när Storbritannien röstade för ett utträde ur EU började William Jones att fundera på att söka medborgarskap i Sverige. Men den senaste tidens osäkerhet kring hur utträdet kommer att genomföras fick honom att skicka in en ansökan så fort han kunde, berättar han.
William är en av 471 britter som har ansökt om svenskt medborgarskap under januari i år. Jämförelsevis kom det 2015 in 515 stycken under hela året.

Redan månaden efter folkomröstningen i Storbritannien 2016 syntes en markant ökning, men siffrorna har aldrig varit i närheten av de vi nu ser, när det är knappt två månader kvar till det utsatta datumet för Storbritanniens utträde ur unionen.

– Vi kan ju inte utesluta att det har att göra med brexit, men det är inget som vi analyserar eller tittar närmare på, säger Mats Johansson, chef på medborgarskapsenheten på Migrationsverket.

Vad är det som gäller för britter som vill bli medborgare i Sverige?

– Det normala är att man ska ha varit bosatt här i fem år.

Finns det några undantag? Kan det gå snabbare?

– Om man har bott här i tre år, och under den tiden varit gift eller bosatt med en svensk medborgare i två år, så kan man uppfylla kraven efter tre år.

Hur lång tid kan britter förvänta sig att vänta innan de får svenskt medborgarskap?

– Vi har ju väldigt lång väntetid och just nu är väntetiden över två år för det stora flertalet för de som har sökt om svenskt medborgarskap. Regeringen ska skicka ut ett förslag om hur vi ska göra med alla brittiska medborgare och vad som gäller om de träder ut fullt ut, så vi får avvakta det, säger Mats Johansson på Migrationsverket.

För William Jones som nu doktorerar i Uppsala är medborgarskapet avgörande både för yrkes- och privatliv.

– Jag vill ha alla fördelar som ett medborgarskap i EU betyder, att kunna flytta runt i Europa och arbeta i Sverige. Min partner är EU-medborgare, ett medborgarskap skulle göra det så mycket lättare för oss att kunna flytta runt tillsammans och leva tillsammans, säger han.

……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: