Kvällsnyheter i Sverige idag 2/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter

Förslaget klart: Pensionsåldern ska höjas

Pensionsåldern börjar höjas från och med nästa år. Det meddelade i dag riksdagens partiöverskridande pensionsgrupp.
Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister leder gruppen.
– Du ska själv kunna bestämma när du vill gå i pension och vi ska ha en flexibilitet i det.
– Men de flesta människor förstår också att i takt med att vi lever längre och pensionen ska räcka längre, så måste också pensionsåldrarna följa med på ett modernt sätt, säger hon.
Förslaget, som går ut på remiss på måndag, följer i stort sett den blocköverskridande överenskommelsen från ett drygt år sen: pensionsåldern, och även trygghetssystemen och LAS-åldern, höjs i tre steg fram till år 2026.
Då måste man vara 64 år innan man får pensionera sig, och den så kallade garantipensionen får man tidigast ut vid en ny så kallad riktålder, som troligen hamnar på 67 år.
Pensionsförslaget, som kommer från alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, innehåller bland annat också pengar till de gamla som är fattigast. De utlovas 200 kronor mer per månad och ett ordentligt höjt tak för bostadstillägget. Också det från år 2020, i vad som ska vara ett första steg.
Pensionärernas riksförbund PRO är positiva till förslaget, men menar att det förutsätter bättre arbetsmiljö, så att framför allt de med slitsamma jobb orkar jobba, gärna heltid ända till pensionsåldern.
– Vi vet att många som arbetar till exempel inom vården eller väldigt tunga arbeten rent fysiskt, men även psykiskt, där måste man göra mer för att förbättra.
– Hur länge man arbetar har betydelse för den pension man får, så man inte behöver gå i förtid på grund av ohälsa.
Ni är en pensionsärsorganisation men ni är alltså positiva till att man höjer pensionsåldern och får tillbringa kortare tid i pension?
– Nä men alltså vi ser ju en utveckling där flera också vill arbeta längre tid.
– Om man nu kan göra det om man inte har några sjukdomar eller att man inte orkar helt enkelt – så ska man också kunna arbeta lite längre för att vi tror att vi äldre har ju väldigt mycket att också tillföra arbetsmarknaden.
PRO vill göra om hela pensionssystemet för att ge de fattigaste mer att leva på. Organisationen vill bland annat införa ännu mer bostadstillägg och högkostnadsskydd för tandvård.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger sig förstå kraven.
– Jag håller helt och hållet med PRO i den delen, jag vet att mer behöver göras, och vi har också en pågående utredning som tittar på hur tandvården till exempel ska kunna närma sig hälso- och sjukvården, säger hon.

Räddningstjänsten om snöovädret: “Ge er inte ut på vägarna”
Malou Wilson

Under fredagen drog ett kraftigt snöoväder in över Sverige och det kom upp emot två decimeter snö på flera håll. SMHI utfärdade en klass 1-varning som kvarstår under lördagen.
– Som mest snöar det en bit in över Upplandskusten. Att det kommer mest i öst beror på blåsten, det är en frisk pålandsvind som orsakar mycket fukt i snöfallet, vilket gör att det blir mycket snö, sa meterologen Åsa Rasmussen till SVT på fredagen.
Snöovädret blev orsaken till ett flertal olyckor runt om i landet och under fredagskvällen omkom två personer i trafiken, rapporterar Aftonbladet.
Mer snö är påväg
Enligt SMHI kommer snöfallet söder ifrån och är påväg mot Östergötland. Men från lördag förmiddag till söndag kväll kan vi förvänta oss 10-15 centimeter snö i östra Götaland och östra Svealand. Även södra Norrlandskusten kommer få en hel del snö.
Räddningstjänsten varnar nu bilister för att ge sig ut på vägarna, främst i Östergötland.
– Kan man lämna bilen hemma under kommande natt så är det vår rekommendation, säger inre befäl Stefan Hagdahl i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Snöovädret kommer in under sen eftermiddag och det kommer att snöa tills imorgon förmiddag.

Bor du i någon av dessa områden menar räddningstjänsten att du inte bör ge dig ut i trafiken i ovädret:

Linköping
Motala
Norrköping
Söderköping
Valdemarsvik
Vadstena
Åtvidaberg

Snöovädret kan också bidra till lugnare trafik.
– För de som är ute kommer det säkert att bli besvärligt på olika håll och det brukar bli fler krockar när det är sådant här väder, men de brukar samtidigt bli lindrigare för att man håller lägre hastigheter. Under lördagar brukar det vanligtvis också vara mindre trafik, säger Trafikverkets presskommunikatör Lennart Helsing till Dagens Nyheter.

Rinner din näsa när det är kallt? Kanske tror du att du är dunderförkyld? Så behöver inte vara fallet! Det kan nämligen vara ett tecken på att allt står helt rätt till och att din kropp fungerar precis som den ska. Låter det tokigt? Här kan du läsa mer om det.

 

H&M-konkurrent planerar expansion i Sverige

Ett halvår efter etableringen i Stockholm står det klart att japanska Uniqlo klär de svenska idrottsstjärnorna i kommande OS.
Nu planerar klädkedjan, som ingår i ett av världens snabbast växande detaljhandelsföretag, fler butiker i Sverige.
– Svenskar är så sofistikerade och varmhjärtade, säger Taku Morikawa, vd för Uniqlo Europe, och upprepar flera gånger hur varmt välkomnat hans företag känner sig.
Han befinner sig i Sverige i samband med att Uniqlos samarbete med Sveriges olympiska kommitté (SOK) presenteras i den japanska klädkedjans butik på Hamngatan i Stockholm. I de senaste två olympiska spelen har H&M klätt de svenska idrottsstjärnorna.
Butiken i Stockholm, som är Uniqlos första i Norden, slog upp portarna i augusti i fjol. Nu planeras en expansion på den svenska marknaden, även om Morikawa inte vill avslöja var.
– Vi har absolut planer på att öppna fler butiker här, säger Taku Morikawa.
Under våren öppnas en butik i Köpenhamn. Det japanska bolaget Fast Retailing, där Uniqlo ingår, är inne i en kraftig global expansion.
– Den skandinaviska marknaden har stor potential. Om vi är framgångsrika här är vi framgångsrika globalt, säger Taku Morikawa.
Klädhandeln i Sverige har visat en nedåtgående trend under de senaste åtta åren, med undantag för 2015. Svenska H&M brukar pekas ut som en av Uniqlos största konkurrenter.
Effekten av en ny etablering i en redan hårt konkurrensutsatt marknad är svår att förutsäga, enligt branschorganisationen Svensk Handel, och kan gå åt båda hållen.
– Lokalt skärps konkurrensen, men konkurrensen är redan stenhård. Snarare skulle jag säga att den här typen av delvis nya konceptbutiker i stället kan bidra till att vitalisera just det fysiska klädhandlandet hos konsumenter, säger Johan Davidson, chefsekonom på branschorganisationen Svensk Handel.

………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: