Kvällsnyheter i Sverige idag 1/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges NyheterStort tillslag mot illegal tobaksförsäljning

Ekobrottsmyndigheten har gjort ett större tillslag mot illegal försäljning av tobak.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Ett 30-tal poliser och annan personal har deltagit i insatsen i Uppsala, Stockholm och Söderköping och nu har tre personer häktats misstänkta för grova skatte- och bokföringsbrott för oskattat tobak.

Enligt ekobrottsmyndigheten handlar det om 65 miljoner i uteblivna skatteintäkter.

”Mer språkträning behövs i skolan”

Elever till föräldrar som inte är födda i Sverige presterar sämre i skolan än elever till föräldrar födda i Sverige. Det visar en rapport från europeiska samarbetsorganisationen OECD. För att förbättra resultaten föreslår OECD fler lärare och att erbjuda språkträning.

Sverige har redan gjort mycket för att stänga prestationsgapet mellan infödda och utlandsfödda elever, men den stora tillströmningen av nyanlända under 2014-2015 kräver fler insatser. Med anledningen av det har regeringen tillfrågat OECD om råd, som nu presenterar en rad förslag på åtgärder utifrån exempel från andra Europeiska länder med likartade problem.

Att motverka segregation är viktigt för att komma tillrätta med glappet elevgrupper emellan.

– Problemet beror bland annat på koncentrationen av elever i vissa skolor, säger Francesca Borgonovi, analytiker vid OECD, och tillägger att de problemen i sin tur förstärks av segregationen på bostadsmarknaden.

Men det är något som kan motverkas genom det fria skolvalet – en möjlighet som redan finns i Sverige i dag. Men OECD-rapporten trycker på vikten av att ge föräldrar och barn i utsatta grupper rätt stöd för att kunna välja skola.

I Nederländerna har man med gott resultat inrättat så kallade kunskapscenter genom vilka föräldrar och elever, förut att få information om skolor, också kan besöka i guidade turer. Det har fått fler att göra aktiva skolval.

– Det har visat sig minska segregationen i Nederländerna, så vi känner att det här är ett lovande exempel på något som är kostnadseffektivt att genomföra, säger Francesca Borgonovi.

Men, tillägger hon, det är endast ett förslag och det är upp till den svenska regeringen att ta ställning det.

Förutom åtgärder som uppmuntrar till aktiva skolval pekar OECD-rapporten ut tre andra arbetsområden som viktiga. Det handlar dels om att bygga upp lärarkapaciteten och dels om att erbjuda språkträning och att bli bättre på att hantera mångfald inom skolan.

– Problemet handlar om hur man säkerställer att mångfalden i klassrummet speglar mångfalden i samhället, säger Francesca Borgonovi.

Saknade uppehållstillstånd – fick jobba på fängelse

Trots att den uzbekiska familjen varit i Sverige i 15 år ska de nu utvisas – och riskerar fängelsestraff i hemlandet.

Samtidigt har två av kvinnorna i familjen jobbat med säkerhetsklassade arbeten. En av kvinnorna fick undantag från justitiedepartementet – signerat av Morgan Johansson.

Ekot har på fredagen berättat om tre kvinnor som varit i Sverige i femton år och nu ska utvisas till Uzbekistan.

En av kvinnorna har fått klartecken av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att arbeta på ett säkerhetsklassat fängelse trots att hon saknat arbets- och uppehållstillstånd.

– De gjorde en kontroll på mig. Jag fick papper från justitiedepartement på att de gör ett undantag. Jag får jobba inom säkerhetsklassanstalt.

Vi träffas på förvaret där Anna, som vi kallar henne, är inlåst i väntan på utvisning till Uzbekistan tillsammans med sin mamma och syster.

På bordet framför oss ligger ett regeringsbeslut med justitieminister Morgan Johanssons namn på. Det ger hennes tillstånd att arbeta i en av Sverige säkerhetsklassad anställning inom Kriminalvården.

Normalt får inte utländska medborgare göra det, men regeringen kan i enskilda fall bevilja undantag.

Annas syster har också arbetat som väktare med särskilt tillstånd utfärdat från Länsstyrelsen. Systrarnas mamma har arbetat som städerska.

Alla tre har personnummer som de fick när de under en period hade tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och har betalat skatt under de senaste tio åren.

– Vi sökte arbetstillstånd men fick avslag på det, säger Anna.

Ändå jobbade ni?

– Ändå jobbade vi. Vi försökte bevisa för Migrationsverket och andra myndigheter att vi vill verkligen göra nytta för det svenska samhället. Vi vill göra ett bra jobb och alla våra arbetsgivare är jättenöjda med oss.

Nu har Migrationsverket polisanmält Anna för att hon arbetat utan arbetstillstånd. När vi träffas ska hon precis förhöras.

Familjen säger att de under alla år varit öppna med att de arbetat, också gentemot Migrationsverket.

– Vad gäller brottet så är det något polisen får utreda, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Borde ni agerat annorlunda när ni fick reda på detta?

– På vilket sätt skulle vi agerat annorlunda?

Till exempel kontaktat Kriminalvården eller Skatteverket?

– Det är svårt att svara på, men ytterst är det arbetsgivarens ansvar att kontrollera att anställda har ett arbets- och uppehållstillstånd och den frågan kan man naturligtvis kontrollera med oss, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Ekot har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som hänvisar till Kriminalvården och menar att det är Kriminalvårdens ansvar att lämna ett korrekt underlag till regeringen.

Kriminalvården skriver i ett mejl till Ekot att Anna inte på något sätt bedömts som ett säkerhetshot av Kriminalvården. Hon beskrivs som en kompetent medarbetare som haft stort förtroende. Kriminalvården skriver att de gjort fel som inte kontrollerat med Migrationsverket om hon hade tillstånd att arbeta i landet, och att man nu kommer att förtydliga rutinerna vid rekrytering.

I Uzbekistan riskerar man att mista sitt medborgarskap om man arbetat åt en annan stat, särskilt känsligt är det om man arbetat inom säkerhetsapparaten.

Enligt familjen juridiska ombud, Madeleine Käärik, kan det också leda till fem års fängelsestraff.

– Vi befarar att de kommer att lagföras och straffas för det, säger Madeleine Käärik.

Svenska Kraftnät medger säkerhetsbrister

Myndigheten Svenska Kraftnät medger brister, efter DN:s avslöjande att utländska it-tekniker som inte var säkerhetsprövade har haft tillgång till system som styr det svenska stamnätet för el.

Svenska kraftnäts styrsystem är mycket känsligt och klassat som av betydelse för rikets säkerhet.

Dagens Nyheter rapporterar att Svenska kraftnät har gett utländska it-tekniker tillgång till system som styr drift och övervakning av stamnätet, utan att det skett säkerhetsprövning enligt svensk lag.

– Det finns brister inom säkerhetsskyddsområdet som vi har identifierat, och det är inte acceptabelt, och det är något som vi kommer att ha väldigt stort fokus på, säger Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman.

Det handlar om anställda vid amerikanska General Electric som på distans från Florida i USA arbetat med det systemet, enligt uppgifter till DN.

Först efter ungefär ett år – våren 2018 – gjordes en säkerhetsprövning av personalen.

Svenska Kraftnät vill inte kommentera uppgifterna närmare – men myndighetens säkerhetsskyddsavdelning är självkritisk, enligt Erik Norman.

– Det måste vi ju vara. Vi har konstaterat att det finns brister i säkerhetsskyddet. Och vi kan inte kompromissa med säkerhetsskyddet. Det är en väldigt strikt lagstiftning, och det är den av ett skäl, säger Erik Nordman.

Som en del i myndighetens förebyggande arbete har den bett Säkerhetspolisen, SÄPO, att komma till Svenska Kraftnät och granska myndighetens säkerhetsarbete.

– Och att hjälpa oss att identifiera eventuella brister. Det är också ett oerhört värdefullt underlag för oss när vi ska ta fram åtgärder. En komplettering till den säkerhetsanalys som vi själv har gjort.

Annie Lööf efterlyser hyfs

Centerpartiets kommundagar i Umeå är igång. Partiledare Annie Lööf säger att man valde den rätta vägen och efterlyser samtidigt mer hyfs.

Hon försvarade också fyrpartiöverenskommelsen och öppnade för att nedskärningarna på Arbetsförmedlingen kan komma att dämpas och ske i lugnare takt genom att det kan läggas till extra pengar i Arbetsförmedlingen i vårändringsbudgeten som kommer i mitten av april.

Partiet samlas i Umeå efter att ha valt väg i den långdragna regeringsbildningen. Partiledare Annie Lööf inledde med att säga att ansvar och handlingskraft är viktiga ord som beskriver vad partiet gör nu. Centerpartiet är med och styr i 19 regioner i landet.

– Det är mer än något annat parti och det visar att det förtroende vi fått av svenska folket är stort och det är ett ansvar som vi tar på största allvar, säger Annie Lööf.

Centerpartiet har haft ett framgångsår med 176.000 nya väljare och det beror på att man arbetat hårt, nära människor och partiledaren säger att det behövs mer växande företag, vården behöver komma nära människor, miljön behöver bli bättre och en mer en levande landsbygd.

– Vi vågade också och stod upp för främlingsfientlighet, för medmänsklighet och tog kampen mot rasism, säger hon.

Vidare beskriver Lööf att det parlamentariska läget blev så svårt som man befarat. Partiet gjorde allt för att hitta olika lösningar. Sverigedemokraterna skulle inte få inflytande och man blev tvungen att samarbeta över blockgränsen.

– Vi såg till att Sverige fick en ny riktning och vi stod upp mot Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Regeringen kommer nu att genomföra liberala reformer, fortsätter Lööf. Det är viktiga steg som ska göra vården mer jämlik och som också gör att valfriheten och mångfalden i välfärden utvecklas. En annan del är att man börjar montera ner muren i arbetsmarknaden som kommer att leda till ett bättre företagsklimat och en effektivare miljöpolitik.

Det hat som partiet mött under regeringsbildningen var stort, säger Annie Lööf och tillägger att hon är härdad.

– Sedan valet har vi alla mött en storm utan dess like. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det måste finnas en gräns för vad man säger till en annan människa. Vi måste kunna visa varandra hyfs i affären, i brev och i sociala medier.

Företag drabbas när hamnkonflikten utvidgas

Det finns fortfarande ingen lösning i sikte i den pågående hamnkonflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren Sveriges Hamnar.
Men också hamnchefer oroas och företag som är beroende av hamnarna börjar se sig om efter andra lösningar.
Hör reportaget från hamnen i Karlshamn. Reporter Linda Everus.
Ekonomi
Inrikes
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: