Morgonnyheter i Sverige idag 1/02/2019

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges NyheterPolisutredning efter ingripande mot gravid

Efter ett ingripande vid Hötorget i Stockholm igår kväll – då en gravid kvinna avvisades av ordningsvakter från tunnelbanan – kommer polisen att inleda en utredning om misstänkt tjänstefel.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

I går kväll vid åttatiden ska den gravida kvinnan ha rest på tunnelbanan i Stockholm utan giltig biljett. Hon vägrad att ta emot ett föreläggande om tilläggsavgift. Enligt SL var hon aggressiv mot biljettkontrollanterna.

När ordningsvakter kom till platsen för att avvisa kvinnan från tunnelbanan uppstod tumult.

På ett videoklipp från en privatperson, som visar delar av händelseförloppet, ser man hur fyra ordningsvakter finns på plats. Två av dem trycker ner kvinnan mot en bänk.

På plats finns även ett barn som reste i sällskap med kvinnan, som gråter och är uppriven.

Polis kommer nu att inleda två förundersökningar – en om misstänkt tjänstefel, riktad mot ordningsvakter agerande. Och en mot kvinnan, för misstänkt våldsamt motstånd.

Åsa Wallentin är presstalesperson vid polisen i Stockholm.

– Vi har hållit ett antal förhör med personer som har sett den här händelsen.

Efter ingripandet fick kvinnan åka ambulans till sjukhus, enligt polisen. Hon har under natten lämnat sjukhuset.

– Vi har inte fått några indikationer på att ordningsvakter eller biljettkontroll har gjort några fel, säger Henrik Palmér, vid SL:s presstjänst.

Just nu: Annie Lööf på Centerns kommundagar

Centerpartiets kommundagar i Umeå är igång. Partiledare Annie Lööf talar för medlemmarna.

Partiet samlas efter att ha valt väg i den långdragna regeringsbildningen.

Ekot sänder direkt.

Partiledare Annie Lööf inleder med att säga att ansvar och handlingskraft är viktiga ord och är ord som beskriver vad partiet gör. Partiet är med och styr i 19 regioner i landet.

– Det är mer än något annat parti och det visar att det förtroende vi fått av svenska folket är stort och det är ett ansvar som vi tar på största allvar, säger Annie Lööf.

Centerpartiet har haft ett framgångsår med 176.000 nya väljare och det beror på att man arbetat hårt nära människor och att det behövs mer växande företag, vården behöver komma nära människor, miljön behöver bli bättre och partiets envisa strävan efter en levande landsbygd, menar Annie Lööf.

– Vi vågade också och stod upp för främlingsfientlighet, för medmänsklighet och tog kampen mot rasism, säger hon.

Vidare beskriver Lööf att det parlamentariska läget blev så svårt som man befarat. Sverigedemokraterna skulle inte få det inflytande och man valde det regeringsalternativ som nu finns.

– Vi såg till att Sverige fick en ny riktning och vi stod upp mot Sverigedemokraterna, säger Anniel Lööf.

Dubbla snöoväder slår till

Två kraftiga snöoväder drar in över Sverige. Det kan komma runt två decimeter på sina håll och SMHI har utfärdat en varning för snöfall.

– Det kan bli allmänt besvärligt väder ute på vägarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
Snön rör sig söderifrån över Sverige och vinden och snöfallet intensifieras på fredag förmiddag när det når östra Svealand. En klass 1-varning är utfärdad i Stockholms, Uppsalas och Gävleborgs län.

– De största snömängderna väntas längs kusten och det är där det kommer att blåsa som mest, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Runt en decimeter snö och vindar på uppemot tio meter per sekund väntas under fredagen innan snöfallet mattas av och drar vidare norrut framåt lördagen. Men bakom det första snöovädret kommer ett till. Även det ser ut att slå hårdast mot östra Svealand och södra Norrland. Sammanlagt kan det komma ett par decimeter på sina håll, enligt SMHI.

– Det är möjligt att det kommer in en ny varning, säger Jon Jörpeland.

De som ska ut i trafiken uppmanas att ta det försiktigt, vara ute i god tid och hålla avstånden.

– Det är nedsatt sikt och i samband med att det blåser kan det bli drivbildning av snön som gör det besvärligt i trafiken, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

Nu i P4: Direkt från Melodifestivalen
DIREKT

I dag drar melodifestivalen igång och reporter Hasse Andersson är i vimlet inför genrepet och pratar med deltagarna.

Hör P4 Göteborg direkt från Mello!

Polisen varnar: Suicidlarm för många för polisen

Polisen i region Väst åkte förra ut på 2612 gånger om suicid. Nu varnar de om att arbetsbördan är för massiv för Polismyndigheten att ha hand om. Det skriver G-P.

Polisen i region Väst åkte förra ut på drygt 2600 gånger om ärenden som rörde människor som inte vill leva – men larmen var långt fler. Nu varnar polisen om att arbetsbördan är för massiv för Polismyndigheten att ha hand om. Det skriver Göteborg-Posten.

En natt hade polisen i region Väst över 100 ärende som rörde suicid.
– Och då är inte de trafikolyckor, där man mer eller mindre vet att det rör sig om ett självmord, inräknade, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till tidningen.

Böter för tjuvåkare höjs

Nu blir det dyrare att planka på bussen eller spårvagnen. Västtrafik höjer bötesbeloppet för fuskåkning i vår, skriver GP.

Under våren höjer Västtrafik avgifterna som kontrollanterna utfärdar till tjuvåkare, vilka de uppskattar kostar 100 miljoner kronor om året.

Boten kommer att höjas från nuvarande 1 200 kronor – till 1 500 kronor.

Det finns dock inget datum för när höjningen träder i kraft.

2017 utfärdade biljettkontrollanterna drygt 16 400 böter på grund av ogiltiga färdbevis. 2018 var samma siffra 9 300, enligt GP.

Misstänkt mordförsök på två poliser i Skåne

Misstänkt mordförsök i Karlstad.Misstänkt mordförsök – fyra anhållna
Polis i Tadzjikistan dömd för tortyr.Polis i Tadzjikistan dömd för tortyr
Misstänkt mordförsök på två poliser i Skåne.© Foto: TT Misstänkt mordförsök på två poliser i Skåne.
Två poliser var nära att bli påkörda när de var vid en olycksplats i Östra Göinge i Skåne. De fick slänga sig åt sidan för att klara sig. I bilen satt två 17-åriga pojkar och polisen upplever att chauffören siktade mot patrullen.

– Det är min uppfattning och det är därför vi hanterar det som ett mordförsök, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.

Olyckan inträffade på riksväg 15 vid Boalt. En timmerbil hade kört av vägen och släpet blockerade körbanan. Poliserna var på plats för att leda förbi trafiken på säkert sätt. De ledde förbi flera bilar innan den med 17-åringarna i kom körande, enligt Bratt.

Sedan poliserna fått slänga sig undan tog de upp jakten på bilen. Ungefär tre kilometer österut visade det sig att den kört av vägen och pojkarna greps. Chauffören är misstänkt för mordförsök, narkotikabrott och flera trafikbrott. Den andre pojken skjutsades hem till sina vårdnadshavare.

– Poliserna har klarat sig fysiskt oskadda, säger Bratt.

Ny datalagringslag ger regeringen huvudbry

Sverige får råd om integrationen i skolan.Sverige får råd om integrationen i skolan
Misstänkt mordförsök i Karlstad.Misstänkt mordförsök – fyra anhållna
Polisen väntar otåligt på en ny datalagringslag som ger tillräckliga verktyg mot organiserad brottslighet.

Regeringen vill gå polisen till mötes men ett nytt nederlag i EU-domstolen lurar runt hörnet.

För drygt två år sedan, i december 2016, konstaterade EU-domstolen att datalagringen av trafikuppgifter som teleoperatörerna varit tvingade till inte var förenlig med EU-rätten.

Advokatsamfundet och operatörerna jublade. Polisen var inte lika glad.

– Jag har jobbat som polis i 42 år och det här var det största bakslag i brottsbekämpning jag har upplevt, sade kommissarie Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (Noa).

En ny utredning tillsattes som knappt ett år senare, i oktober 2017, föreslog en ny lag. Advokatsamfundet ansåg att utredaren gjort rimliga avvägningar mellan behov och integritet.

Polisen däremot reagerade starkt och konstaterade att lagförslaget var helt otillräckligt och allvarligt skulle försvåra brottsbekämpningen.

Heuman: Polisens arbete försämras
Även utredaren själv, Sigurd Heuman, framhöll faktiskt att polisens arbete skulle försämras. Samtidigt ansåg hovrätten för övre Norrland att även utredarens förslag sannolikt skulle fällas i EU-domstolen.

Och här ligger regeringens dilemma. Det är inte svårt att få stöd i riksdagen för en tuffare lag än vad utredaren föreslog. Men vad är poängen, om EU-domstolen efter överklagande återigen anser att den strider mot EU-rätten?

– Det här är min mest prioriterade lagstiftning. Det ska fram snabbt och presenteras under våren och komma i gång så att man tänder ljuset igen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Det är de facto så att polis och säkerhetspolis har levt i mörker ganska lång tid nu, vilket har försvårat terrorismbekämpning och bekämpning av grov brottslighet, barnpornografibrott och kriminella gäng, och så kan vi inte ha det, säger han.

”Prövning i EU-domstolen”
Samtidigt innebär utredarens förslag att datalagring bara ska få ske i mer begränsad omfattning, med kortare lagringstider och med strängare villkor för att få ut uppgifterna. Lagringskyldigheten begränsas också till att omfatta endast de uppgifter som är strängt nödvändiga för att bekämpa grov brottslighet.

Lagringsskyldigheten omfattar inte heller Skype, Gmail, Messenger och fast telefoni samt fast ip-telefoni. Ip-adresser ska heller inte lagras för telefoni eller sms.

Enligt polisen skulle dessa begränsningar “allvarligt försämra möjligheterna att förhindra, utreda och lagföra allvarlig brottslighet”, som dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson skrev i remissvaret. Frågan är om regeringen tänker gå längre än utredaren.

– Vi kommer att återkomma till det när vi presenterar lagrådsremissen och propositionen, men vår utgångspunkt är att vi måste prioritera det som är viktigast för brottsbekämpningen men samtidigt ha en balanspunkt och se till att lagstiftningen klarar en prövning i domstol, annars har vi inte uppnått någonting, säger Damberg.

Moderaterna anser att regeringen bör hänvisa mer till nationell säkerhet, vilket öppnar för mer omfattande datalagring.

– Det är en annan diskussion där det just nu pågår en prövning i EU-domstolen. Det kommer att avgöra om vi kan särbehandla Säpo i större utsträckning än i dag. Det här är intressant och något vi kommer att följa med stort intresse, säger Mikael Damber…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: