ylliX - Online Advertising Network
السويد-بالعربي

Kvällsnyheter i Sverige idag 17/01/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter: Sveriges hamnar varslar om lockout

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Arbetsgivaren Sveriges hamnar varslar om lockout efter Hamnarbetarförbundets strejkvarsel.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Det är en så kallad spegellockout som riktas mot det arbete där det finns ett varsel om strejk.

Konflikten bryter ut den 23 januari och gäller i 15 hamnar.

Hamnarbetarförbundet vill ha ett kollektivavtal som är likadant som det som LO-facket Tranpsort har. Arbetsgivarna erbjuder ett så kallat hängavtal till Transports avtal har men det accepteras inte av Hamnarbetarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

 

Fritzon toppar S-lista i EU-vale

Helene Fritzon, nu migrationsminister, blir Socialdemokraternas toppkandidat i valet till EU-parlamentet i maj.

Fritzon presenteras på en pressträff med partiet.

Socialdemokraterna har för närvarande fem mandat i EU-parlamentet. Av de fem ledamöterna som nu är ledamöter har Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh sagt att de lämnar och inte ställer upp för en ny period. Däremot vill Jytte Guteland och Aleksander Gabelic fortsätta.

Svensk politik
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete.

 

Skadeståndet för anhörig till terroroffer höjs

Svea hovrätt höjer skadeståndet till den man vars dotter mördades i terrorattentatet på Drottninggatan. Mannen hade överklagat tingsrättens dom enligt vilken terroristen Rakhmat Akilov skulle tvingas betala 60 000 kronor till de anhöriga.

Det var i juni i fjol som Stockholms tingsrätt dömde Rakhmat Akilov till livstids fängelse för terroristbrott genom bland annat fem mord och över hundra mordförsök.

I domen beslutade tingsrätten även om hur mycket skadestånd Akilov skulle tvingas betala till brottsoffren. De anhöriga hade yrkat på 300 000 kronor vardera i skadestånd, dels för psykiskt lidande men även för kränkning. Det trots att kränkningsersättning normalt bara ges till direkta brottsoffer.

Tingsrätten avslog dock begäran om kränkningsersättning till de anhöriga och utdömde endast 60 000 kronor vardera för psykisk lidande, ett lägre belopp än de anhöriga hade begärt, men i enlighet med praxis.

En av de anhöriga, pappan till den 11-åriga flicka som dödades i attentatet valde då att överklaga tingsrättens dom gällande skadeståndet till hovrätten.

I dag meddelade Svea hovrätt sin dom och valde då att höja ersättningen till mannen med 40 000 kronor, till totalt 100 000 kronor. Höjningen avser psykiskt lidande och grundas i ny bevisning som mannen lagt fram i hovrätten och som enligt domstolen visar att han fortfarande idag, långt efter attentatet, lider av psykiska besvär.

Precis som i tingsrätten hade mannen i sin överklagan begärt ersättning för kränkning. I den delen gör däremot Svea hovrätt samma bedömning som Stockholms tingsrätt och avslår hans yrkande om kränkningsersättning. I sin dom skriver hovrätten att brottet inte kan anses vara riktat direkt mot pappan, vilket är en förutsättning för att kränkningsersättning ska utges.

 

Hanna Öberg på pallen i ”skidskyttets Wimbledon

Svenska OS-guldmedaljören visar fin form inför hemma-VM i Östersund senare i vinter.

Resultat, sprint (d) Ruhpolding
1) Anasstasia Kuzmina, Slovakien
2) Lisa Vittozzi, Italien +11.5
3) Hanna Öberg, Sverige +29,1

13) Mona Brorson
16) Linn Persson

Efter perfekt skytte med noll bom kunde Hanna Öberg ta sig upp på pallplats i torsdagens skidskyttesprint i tyska Ruhpolding. Slovakiskan Anastasia Kuzmina vann.

Svenske förbundskaptenen Wofgang Pichler var stolt över svenskans insats.

– Starkt av Hanna att bli trea här i Ruhpolding, som är som skidskyttets Wimbledon.

För andra helgen i rad klarade nu Hanna Öberg att knipa en pallplats i sprint.

Även Mona Brorsson gjorde ett starkt lopp och slutade 13:e efter fullt skytte. Linn Persson blev 16:e.

Så var loppet
15.22: Dahlmeier lyckas inte åka in före Hanna Öberg som ser ut att sluta trea.

15.16: Tyskan Laura Dahlmeier ligger nio sekunder efter Hanna Öberg efter sista skyttet.

15.14: Topp tre i mål just nu
1) Anasstasia Kuzmina, Slovakien
2) Lisa Vittozzi, Italien
3) Hanna Öberg, Sverige

15.13: Mona Brorsson åker in som tia i mål, efter att hon skjutit fullt.

15.07: Mona Brorsson skjuter fullt även i det andra skyttet och ligger just nu tia där.

15.05: Hanna Öberg åker in som trea i mål. Återstår att se om någon längre bak i fältet kan ta sig förbi henne.

15.03: Mona Brorsson skjuter fullt i första skyttet och ligger just nu på 15:e plats där.

15:01: Slovakiskan Anastasia Kuzmina åker in i mål, var till slut elva sekunder snabbare än Vittozzi.

14:59: Hanna Öberg skjuter fullt även i det stående skyttet och ligger trea där nu. 24 sekunder efter ledande Kuzmina och åtta sekunder efter italienska tvåan Vittozzi.

14.55: Anastasia Kuzmina skjuter fullt även i stående och blir svår att tampas med i dag.

14.52: Hanna Öberg skjuter fullt i sitt första skytte och lägger sig på tredje plats där. Drygt åtta sekunder efter ledande Kuzmina.

14.45: Emma Nilsson missar ett skott i sitt första skytte, ligger dryga minuten efter ledande slovakiskan Anastasia Kuzmina där.

 

Nya råd ska hjälpa kommuner förebygga fordonsattacker

Efter terrordådet i Stockholm kommer nu nya råd från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ska göra att kommunerna blir bättre på att försöka förhindra fordonsattacker.

– Det ges förslag på vilka typer av fysiska åtgärder som kan placeras ut. Det kan handla om cementblock, men också andra typer av hinder. Till exempel större typer av bokstäver framför kulturinstitutioner, säger Erik Levander, handläggare på SKL, till Ekot.

Efter terrordådet i Stockholm i april ifjol, där en lastbil användes, började arbetet med att ta fram nya råd till kommunerna.

Råd om hur de ska jobba med att försöka stoppa att något liknande händer igen, att ett fordon används som vapen för att köra på och döda människor.

De nya råden kommer från SKL och innehåller bland annat exempel på hur kommunerna kan jobba med frågan och hur fysiska hinder kan användas för att göra det svårare att genomföra fordonsattacker.

Rapporten tar också upp att kommunerna kan använda flera lager av skydd vid till exempel folktäta platser och viktiga byggnader.

– Målet med rapporten är att understödja kommunerna med hur man kan jobba med de här frågorna. Vi hoppas att den ska öka kompetensen, säger Erik Levander på SKL.

Trollhättans stad har deltagit i arbetet med att ta fram råden och Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef, säger att skydd mot fordonsattacker är något nytt för kommunerna.

– Frågan har kommit upp på bordet på ett helt annat sätt nu. Jag tror att de nya råden kommer underlätta arbetet. Det ger en reflektion kring hur man ska tänka, säger Elisabeth Linderoth.

Hotet berör både stora och små kommuner, enligt SKL, och därför behöver kommunerna i stort jobba med att försvåra för fordonsattacker.

– Vi tycker att det är en viktig fråga, som behöver lyftas på lokal nivå. Man behöver diskutera frågan i den lokala politiken och se till att det finns en tanke kring de här frågorna, säger Erik Levander på SKL till Ekot.

 

Terrordrabbade kan få ersättning av lastbilens försäkringsbolag

Efter terrordådet på Drottninggatan förra året har nu runt 150 personer sökt ersättning för olika skador hos försäkringsbolaget där den lastbil som användes vid attentatet är försäkrad.

– Vi har fått in cirka ett 150-tal ärenden och det är för det mesta personskador och även en del sakskador, säger Fredrik Lihammer, skadechef på Moderna försäkringar.

Eftersom det var ett fordon som användes vid terrordådet i april förra året kan de som drabbats rätt till ersättning enligt trafikskadelagen och den ska då betalas ut av försäkringsbolaget som försäkrat lastbilen. Det kan till exempel handla om ersättning för personskador, förlorad inkomst och bestående men, enligt lagen krävs att skadan ska ha uppkommit till följd av trafik, och här gör försäkringsbolaget nu en individuell bedömning i alla de ärenden man har.

– För att ta ett exempel om man i det här fallet blivit direkt påkörd av en lastbil så är det ju naturligtvis till följd av trafik, sen gör man ju en individuell bedömning i varje enskilt fall, så skadorna befinner sig i olika stadier beroende på omfattning.

Rakhmat Akilov som körde lastbilen dömdes i juni för terrordådet, enligt domstolen har han dödat fem personer, försökt döda 119 och
utsatt ytterligare ett 20-tal för fara. Av de som drabbades var det många som inte fick några fysiska skador av lastbilen och här har försäkringsbolaget i vissa fall gett avslag på ersättning.

– Då är det en bedömning som man gör på samma sätt i det här fruktansvärda dådet som i en trafikolycka, för trafikskadelagen gör då ingen skillnad, utan den ersättning som vi lämnar är ju trafikskadeersättning och då är det så att då får man ersättning för personskador och sakskador till följd av trafik.

De drabbade kan också söka ersättning hos Brottsoffermyndigheten, och som Ekot rapporterat tidigare har det dit kommit ett 30-tal ansökningar om ersättning, bland dem finns personer som fått avslag från försäkringsbolaget.

– För det fall att vi skulle komma fram till att det inte är uppkommet till följd av trafik i något enskilt fall så kommer vi hänvisa vidare till Brottsoffermyndigheten, och sen kommer Brottsoffermyndigheten att göra sin egen individuella bedömning, säger Fredrik Lihammer, skadechef på Moderna………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

.

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: