Sveriges Nyheter idag 14/12/2018

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter:

Man begärs häktad efter terrortillslagen

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

I eftermiddag hålls häktningsförhandlingar mot mannen som greps och anhölls i samband Säpos tillslag i västra Sverige.
Mannen misstänks för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott.
Tipset kom från ett annat land, enligt Säkerhetspolischef Klas Friberg.
Mannen greps vid ett av tillslagen som Säpo tillsammans med polisen genomförde på flera platser i västra Sverige på torsdagsmorgonen. Han begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott.
Den misstänkta stämplingen, en form av förberedelse till brott, ska enligt häktningsframställan till Vänersborgs tingsrätt ha begåtts under perioden 1 september-12 december.
Åklagaren Henrik Olin, som begärt den terrormisstänkte häktad, vill inte lämna några kommentarer före häktningsförhandlingen.

 • Jag kommer att finnas tillgänglig efter förhandlingen, innan dess vill jag inte uttala mig, säger han till TT.
  Förhandlingen kommer att ske klockan 14 i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt.
  Tillslagen gjordes på torsdagsmorgonen, bland annat i Lilla Edets och Ale kommun. Flera personer kallades till förhör, men samtliga fick under dagen lämna polisen.
  Redan på torsdagsmorgonen anhölls dock en man i 20-årsåldern. Enligt Säkerhetspolisens chef Klas Friberg har Säpo arbetat i minst tre veckor med ärendet.
 • Vi har jobbat i en så kallad särskild händelse mot det här tipset som vi har bedömt som allvarligt, säger Klas Friberg till TT.
  Tipset kom från ett annat land.
 • Vi har fått information från ett annat land, det är det som har satt oss på spåret här, säger Friberg.
 • Nu pågår det ett intensivt arbete med att analysera både förhör och material som tagits i beslag, fortsätter han.
  Mannen, som inte finns i belastningsregistret sedan tidigare, nekar till brott.
 • Misstankarna förnekas. Jag kan inte kommentera någonting utöver hans inställning eftersom det finns ett yppandeförbud i utredningen, säger advokaten Michael Hansson.
  Enligt Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen (Säpo) har det inte gjorts några fler tillslag kopplade till ärendet.
 • Nej, det gjordes ett antal tillslag i västra Sverige i går morse och några nya tillslag har inte gjorts, säger han.
  Säpo har tidigare uppgett att ärendet har kopplingar till internationell terrorism. När eller var det misstänka terrorbrottet skulle utföras vill Säpo dock inte gå in på.
 • Det är otroligt viktigt att en åklagare får jobba på det sättet en åklagare vill med det här, det vill säga inte att det kommer ut för mycket information kring ärendet, för då kan vi förstöra de förhör och den kunskap som den misstänkte och andra kan ha runt det här, säger Klas Friberg.
  Han framhåller att Sveriges terrorhotnivå ligger på en trea, vilket innebär att det kan inträffa terrorbrott.
 • Min bedömning är att det vi nu ser och som hittills hänt ligger väl inom det vi sagt.
  TT: Finns det skäl för folk i all att vara oroliga?
 • Nej, men däremot finns det skäl, i och med att vi har en trea i Sverige, att vara uppmärksam på omgivningen inte minst när man är ute i publika sammanhang. Det tipset man kan lämna är att när man är på tillställningar eller ute och handlar, ha lite koll på var nödutgångar och annat är, så att man – om det händer saker – vet direkt vart man ska ta vägen.

Fem brandskadade bilar i Malmö

Fem bilar brandskadades på två adresser i Malmö under natten. Två bilar med brandskador konstaterades på den ena platsen, och på den andra adressen hittades en personbil helt utbränd, ytterligare en bil skadades och en tredje bil med brinnande plast från de andra bilarna. Det gick ungefär fyra timmar mellan larmen.
Polisen rubricerar händelserna som skadegörelse.

SJ-system hackat – samtliga lösenord byts

Bedrägeriet skedde redan för mer än tre veckor sedan, mellan 18 och 20 november. Först under onsdagen gick företaget ut med att intrånget skett.
SJ har identifierat ett 60-tal kunder som drabbats och förlorat priopoäng. Poängen tjänas in på resor och kan sedan användas för att köpa resor eller varor hos företaget. Kunderna har kompenserats med de poäng de har förlorat, enligt SJ.
Tjänster stängs
– Vad vi har kunnat se så här långt, så är det med största sannolikhet medlemmar som använt samma lösenord på andra sajter som drabbats. Lösenorden har läckt ut och då har de här bedragarna kunnat använda lösenorden för att komma in på vår sajt, säger Jan Sjölund.
Lösenorden har inte läckt från SJ, enligt säkerhetschefen.
Efter intrånget tvingas samtliga 1,3 miljoner som har ett priokonto hos tågbolaget att byta lösenord. Alla lösenord har inaktiverats och företaget skickar i dagarna ut mejl där de ber användare att välja ett nytt. Företaget har också stängt sin poängshop för flera varor och tjänster.
– Det är tjänster där du har varor som är mer omsättningsbara än andra, säger Jan Sjölund och tillägger att köp av resor med priopoäng är fortsatt öppet.
När varutjänsten kan öppna igen är oklart.
Han vill inte gå in på hur stora belopp som försvunnit eller hur poängen har använts av bedragarna, med hänvisning till att SJ har polisanmält händelsen och att en utredning bedrivs.
“Omöjligt för oss”
Enligt SJ har inga kontokortsuppgifter läckt ut eftersom de lagras krypterat hos en extern part.
Jan Sjölund uppger att eftersom bedragarna har loggat in med riktiga inloggningsuppgifter så vet SJ inte exakt hur många kunder som har drabbats.
– Det är omöjligt för oss att se när personen har rätt lösenord. Upptäcker man att det saknas poäng och att det gjorts transaktioner som man inte känner igen så ska man höra av sig till oss, säger säkerhetschefen.
Han poängterar att SJ tar intrånget på största allvar och värnar om kundernas trygghet när de använder företagets system. Samtidigt är det svårt att skydda sig när lösenord läcker som personer använder på andra sajter, enligt Sjölund.
– Där bör man alltid tänka på som privatperson att man har ett unikt lösenord för varje sajt.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor

Karem Ramzy

Karem.Ramzy@outlook.com

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: