Så fångar du juljobbet

Sveriges Nyheter:Tomten kan inte göra allt, det blir ingen jul om inte också andra rycker in. Nu finns gott om jobböppningar när arbetsgivarna börjar söka personal för att klara kommersen och ledigheterna under den fröjdefulla perioden.

Ett juljobb kan ge så mycket mer än inkomsten. Det kan även ge meriter, kontakter eller vara vägen in i en längre anställning. Här några saker att tänka på för att landa jobbet.

Kartlägg var jobben finns
Fundera igenom var du kan hitta jobben. Platsbanken, jobbsajter, bland släkt och vänner. Man kan ju också tänka i banor av vad som behövs kring jul. Det ska inte bara säljas, paketeras och skickas klappar i handeln eller käkas julbord på hotell och restauranger. Många ska också vara lediga, inte minst inom vården. Eller kanske behöver någon i grannkvarteret hyra in en tomte?

Gör dig synlig
Även om det känns tidigt så tala om i sociala medier redan nu att du är ute efter jobb i jul. Det finns flera jobbforum på Facebook du kan gå med i och publicera ett inlägg om dig själv och tala om vad du är ute efter, eller kanske hitta utlysta juljobb. Om det känns rätt att göra, kanske du har något udda sätt att presentera dig på. Julrim eller tomteluva?

Kortsiktigt eller långsiktigt jobb.
Fundera över vilket behov du har. Studerar du kanske det passar bra med ett jobb där du kan hoppa in på helger och lov framöver. Kanske siktar du på något som kan bli permanent. Fiska efter möjligheterna till fortsättning när du läser på om och är i kontakt med arbetsgivaren. För att vara förberedd kan du också läsa på om olika anställningsformer.

Kom igång
Det är alltid bra att vara förberedd med grundläggande cv, personligt brev. För att sticka ut kan det brevet vara ett julkort. Har du många funderingar på hur du ska formulera dig så finns gott om tips att få bland annat här. Generellt kan man säga att det är bättre att fokusera på vad just arbetsgivaren du vänder dig till kan vara intresserad av i ansökan, snarare än köra iväg samma standardmejl till flera.

Hälsa på
Inte alla annonserar efter personal, det finns många dolda jobb. Gör spontbesök där du hälsar på och presenterar dig, lämnar över cv och ett personligt brev, kan löna sig. Även om du inte får jobb på en gång har arbetsgivaren fått en bild av dig och lyfta luren när en lucka behöver fyllas.

Ge inte upp
Inte alla arbetsgivare vet exakt hur många de behöver anställa för att klara julen. Det finns också dem som ser behovet i sista stund. Även om du fått nobben på flera försök, kan det uppstå öppningar. Det behöver inte vara försent. Mejla en extra ansökan, ring ett extra samtal eller hälsa på hos en arbetsgivare.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد