ylliX - Online Advertising Network
السويد-بالعربي

Struntade i att betala pension

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter:När Margareta, 64, skulle räkna på sin kommande pension gjorde hon upptäckten: En arbetsgivare hade struntat i att betala in till pensionen.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Detta trots att arbetsgivaren fått bidrag från Arbetsförmedlingen för att anställa Margareta.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

– Det är så olyckligt alltihop, säger hon.

Margareta, som inte vill ha med sitt riktiga namn i artikeln, funderar på att inom något år gå i pension. Med anledning av det började hon räkna på hur mycket det egentligen skulle bli varje månad. Det var då hon gjorde upptäckten – det fanns en lucka i tjänstepensionsinbetalningarna.

Margareta anvisades 1999 av Arbetsförmedlingen till en liten ideell organisation för ett års heltidsanställning. Organisationen fick statligt stöd för att anställda Margareta. Enligt lag ska arbetsgivare som får någon typ av anställningsstöd betala in till den anställdes tjänstepension. Arbetsförmedlingen ska kontrollera att detta görs.

Men Margareta fick ingen tjänstepension.

– Hade det varit i dag så hade jag ju begärt någon form av skriftligt intyg på pensionsinbetalningen. Men det var inget jag reflekterade över då, och i min omgivning pratades det inte om tjänstepension. Jag litade helt och fullt på Arbetsförmedlingen, säger Margareta.

Viktiga år för pensionen
För Margaretas del var just de aktuella åren viktiga. Hon har i perioder under sitt arbetsliv varit sjukskriven och arbetssökande, och hennes pension beräknas enligt det gamla systemet på de 15 “bästa” inkomståren. Därför hade tjänstepensionsinbetalningar från anställningen mellan 1999-2000 kunnat göra stor skillnad.

På Arbetsförmedlingen ombads hon kontakta sin före detta arbetsgivare. Men arbetsgivaren finns inte längre i sin nuvarande form, vilket gör det hela komplicerat. Så som Margareta uppfattar det är det ses hon själv som ansvarig för den uteblivna tjänstepensionsinbetalningen:

– Det bollas tillbaka till mig hela tiden. Jag ringer runt, och det tar väldigt mycket tid. Kan det verkligen vara mitt ansvar? Och om det nu inte betalats in, vems ansvar är det då att det korrigeras?

Går Margareta i pension i dag kommer hon att få 11 500 kronor i månaden.

– Det är bara så olyckligt alltihop.

Inget svar från Arbetsförmedlingen
Margareta är bara en av många som drabbats. Expressen har tidigare berättat om hur företag som får anställningsstöd från Arbetsförmedlingen struntar i att betala in till tjänstepensionen, trots att de enligt lag måste göra det. Ett stort antal personer har hört av sig efter att ha blivit drabbade. Samtliga vill vara anonyma. Flera av dem är rädda för att deras kritik ska leda till sämre hjälp från Arbetsförmedlingens sida.

En av dem är “Chelle”, som blev anställd på ett företag via Arbetsförmedlingen i december 2015.

– Jag har fortfarande inte fått min premie till tjänstepensionen. Och från Arbetsförmedlingen har jag inte fått något svar, inget alls, skriver Chelle i ett mejl.

En annan skriver:

“Jag har talat om för mina handläggare (på Arbetsförmedlingen reds.anm) att jag inte får någon tjänstepension, men de gör ingenting. Företaget (arbetsgivaren reds.anm) vet om att de kan strunta i att följa reglerna. Min handläggare sa att företaget inte behöver betala tillbaka lönebidraget till staten även om det visar sig att de ljugit Arbetsförmedlingen rakt upp i ansiktet”.

“Förlorat mycket pengar”
Och ytterligare en:

“Jag har förlorat väldigt mycket pengar i pension, och Arbetsförmedlingen har skött saken otroligt illa”, säger “Anders”, som också berättar att arbetsgivaren försäkrade honom i ett annat bolag än det han egentligen var anställd i.

På Arbetsförmedlingen säger avdelningsdirektör Maria Kindahl att det är beklagligt att personer blir drabbade när arbetsgivare inte lever upp till sina skyldigheter.

– Vi uppmanar alla som upptäcker att arbetsgivaren inte har betalt in försäkringar som de ska att kontakta oss. Då kan vi starta en utredning och kräva tillbaka pengar, säger Maria Kindahl, avdelningsdirektör på Arbetförmedlingen.

Men flera av de drabbade vi varit i kontakt med har ju kontaktat Arbetsförmedlingen, men upplever att de inte får någon hjälp?

– Jag beklagar om någon fått besked från oss att det inte är någon mening med att anmäla. Vi ska agera när vi får information om att arbetsgivare inte lever upp till sina skyldigheter.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Editor
Karem Ramzy

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: