Nytt – Kritiken efter det misstänkta giftmordet: Övertygad om att det finns fler fall

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter:En kvinna är häktad för ett misstänkt giftmord i februari. Men fallet rubricerades som mord först efter att försäkringsbolaget IF gjort en egen utredning. Nu riktar utredningschefen skarp kritik mot polisen. ”Det är ett stort bekymmer att polisen inte utreder på det sätt som de borde göra”.

I februari hittades en man död i en fastighet i Norrtälje kommun. Polisen klassade det enbart som ett dödsfall. Samtidigt utredde försäkringsbolaget IF mannens sambo, efter att hon hade anmält att hon förlorat två ringar.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

– Vi började titta på ärendet med ringarna i början av mars. Det framkom märkliga omständigheter och vi pratade med personer som hade information om att mannen skulle ha dött till följd av brott, säger Anders Lindstrand, utredningschef vid IF, till Metro.

Han berättar vidare att försäkringsbolaget gav polisen den informationen redan i maj.

– Men polisen var inte särskilt intresserade av att ta hand om det. Så vi berättade för anhöriga hur de skulle gå till väga för att få till en skanning av mannens blod, som fanns från obduktionen.

”Polisen ska inte ta åt sig av någon ära”
När Rättsmedicinalverket undersökte blodet visade det innehålla giftet cyanid, enligt Anders Lindstrand.

Under tisdagen häktades kvinnan misstänkt för giftmord på sin sambo den 17 februari i år.

Anders Lindstrand, som själv har en bakgrund som polis, är starkt kritisk till hur ärendet har hanterats hittills.

– Först när polisen får informationen om cyanid börjar det hända något, så polisen ska inte ta åt sig av någon ära. Frågan jag ställer mig är hur många sådana här fall vi har i Sverige, och om ett antal mördare går fria? Det är ett oerhört stort bekymmer att polisen inte utreder på det sätt som de borde göra. Jag tror att polisen under många år inte har prioriterat brottsutredningar och den verksamheten har i stora delar fallerat.

Han fortsätter:

– Vi har haft en valrörelse där alla politiker pratat om ökade resurser till polisen och straffskärpningar för vissa brott. Men det spelar ingen roll så länge polisen inte är intresserad av att utreda brott.

”Vi har tagit det här på största allvar”
Metro har bett polisen bemöta kritiken, men de hänvisar till åklagare Madeleine Pettersson, som leder förundersökningen om mord. Och hon delar inte Anders Lindstrands uppfattning.

– När vi har haft en grund om att det fanns brottsmisstanke, och det fick vi först när vi fick de nya provsvaren, så har polisen jobbat på väldigt mycket i det fördolda, så att säga. Massmedia har inte känt till att jag har varit inkopplad sedan i somras, så vi har tagit det här på största allvar, säger hon till Metro.

Hon berättar vidare att det vid obduktionen av mannen inte framkom någon misstanke om att brott kunde ligga bakom dödsfallet.

– När hans anhöriga tyckte att det fanns mystiska omständigheter och begärde en rättskemisk undersökning så gjorde polisen det, och vi fick det här svaret. Sedan i somras har vi jobbat på väldigt mycket, men man kan bara inte gå in och gripa någon på svaga misstankar utan man måste jobba upp bakgrundsinformation, höra människor, och så vidare, säger Madeleine Pettersson.

Hon vill inte bekräfta att mannen förgiftades med cyanid, men berättar att det handlar om ett gift.

Den mordmisstänkta kvinnan försvaras av advokat Elisabeth Sandström.

– Hon förnekar brottsmisstanken, och hoppas det hon säger ska komma fram i den fortsatta brottsutredningen.

Vad säger hon?

– Det är förundersökningssekretess så jag kan inte kommentera det.

Läs mer

Källa: Metro

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

%d مدونون معجبون بهذه: