Nytt – Fallet Khashoggi på världsledarnas läppar

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter:Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att vara en nagel i ögat på regimen.

Men Saudiarabien fortsätter att neka till att regeringen beställde mordet på honom.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

USA:s president Donald Trump har diskuterat fallet över telefon med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan, och även med Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt turkiska nyhetsbyråer och Vita huset.

“Erdogan och Trump kom överens om att alla detaljer kring Khashoggi-fallet måste klargöras”, skriver nyhetsbyrån Anatolia.

Tidigare under söndagen sade Erdogan att den “osminkade sanningen” om journalisten kommer att avslöjas.

Den regeringskritiske journalisten Jamal Khashoggi dödades den 2 oktober på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiarabien blånekade i två veckor till att regeringen haft någonting att göra med hans försvinnande, men tvingades till slut medge att Khashoggi dog inne på konsulatet sedan Turkiet legat på i fallet.

Saudiarabiens version av händelseförloppet är att den regeringskritiske journalisten dödades av misstag under ett slagsmål på konsulatet, och att det arrangerats av personer som gått utanför sina befogenheter och därmed inte skett på uppdrag av den saudiska regeringen, säger landets utrikesminister Adel ab-Jubeir i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman har ringt Jamal Khashoggis son för att lämna sina kondoleanser, enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA.

Flera länder, FN och EU kräver att få mer information om händelsen. Tyskland har tillfälligt stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, enligt förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands utrikesminister Peter Altmeier uppmanar på måndagen andra EU-länder att också stoppa vapenexporten till Saudiarabien, så länge det är oklart hur Jamal Khashoggi dödats.

– För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställning, säger han.

Hittills i år har Tysklands regering godkänt vapenexport för drygt fyra miljarder kronor till Saudiarabien, vilket gör saudierna till de största köparna av tyska vapen efter Algeriet.

Enligt Altmeier är det ännu inte avgjort om redan uppgjorda tyska avtal om vapenexport till Saudiarabien kommer att hävas.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att regeringen kan tänka sig att avbryta försäljningen av bepansrade fordon till Saudiarabien. I reglerna för Kanadas vapenförsäljning finns bestämmelser om att det köpande landet inte får bryta mot mänskliga rättigheter.

– Om de inte lever upp till dessa klausuler kommer vi definitivt att ställa in kontraktet, säger Trudeau i tv-programmet Tout Le Monde En Parle.

Läs mer.

Källa: TT
Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: