Nytt – Misstänkta saudier kopplas till kungahuset

السويد بالعربي
السويد بالعربي

Sveriges Nyheter:Flera av de personer som misstänks ha varit inblandade i journalisten Jamal Khashoggis försvinnande har kopplingar till högsta ort i Saudiarabien, enligt uppgifter i amerikanska medier.

Saudiarabien lovar samtidigt att ingen misstänkt kommer att undantas utredning, enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Enligt turkiska källor skickades en grupp på 15 saudier till Istanbul för att mörda Khashoggi under hans besök på det saudiska konsulatet i staden för två veckor sedan.

Saudiarabien har dock hävdat att han lämnat konsulatet utan problem. Och USA:s president Donald Trump har framfört teorin att det skulle kunna röra sig om mördare som handlat på eget initiativ.

Elva av de misstänkta saudierna har dock band till den saudiska säkerhetstjänsten, rapporterar Washington Post, som hänvisar till uppgifter på deras sociala medier, mejlväxlingar, rapportering i lokala medier och andra källor.

En av de misstänkta står dessutom personligen nära den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, medan ytterligare tre av dem har kopplingar till kronprinsens personskydd, uppger The New York Times. Tidningen har också identifierat en femte person som en framstående saudisk rättsmedicinsk läkare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger efter ett möte med Mohammed bin Salman i Riyad att saudiska ledare kraftigt förnekar kännedom om vad som inträffat vid Jamal Khashoggis besök på konsulatet. De ska också ha lovat att utreda alla anklagelser grundligt.

– De gjorde inga undantag om vilka som skulle kunna tänkas hållas ansvariga, svarar Pompeo på en fråga om även någon medlem av kungafamiljen skulle kunna åtalas i fallet.

Ett turkiskt team med kriminaltekniker och åklagare genomsökte under natten mot tisdagen konsulatet i jakten på spår efter Khashoggi. Enligt källor till CNN har man hittat bevis för att han dödades där inne – samt att han styckats. Källorna uppger också att Saudiarabien är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som gått snett, och som inte godkänts av regeringen.

G7-ländernas utrikesministrar kräver i ett uttalande en “transparent” utredning om vad som skett.

“Vi är fortsatt mycket bekymrade över försvinnandet av den framträdande saudiska journalisten Jamal Khashoggi. De som är ansvariga för hans försvinnande måste ställas till svars”, heter det i ett uttalande.

Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA och EU betonar i uttalandet att G7 försvarar yttrandefriheten och skyddar fri press.

“Vi uppmuntrar till ett samarbete mellan Turkiet och Saudiarabien och ser fram emot att kungadömet Saudiarabien genomför en grundlig, trovärdig, transparent och snabb utredning, som har meddelats.”

Läs mer

Källa: TT

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: