Nytt – Arbetsförmedlingen: Arbetsgivare måste sänka kraven

Sveriges Nyheter:Bristen på kompetent personal som matchar jobben är ett allt större bekymmer för arbetsgivare i Jämtlands län, vilket gör att Arbetsförmedlingen flaggar för att arbetsgivarna bör sänka sina krav.

– Man kan inte ha en viss person med så här lång utbildning och fem års erfarenhet man får liksom sänka sina krav på kompetens och erfarenhet när man rekryterar, säger Maria Salomonsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen Jämtlands län.

Det ser fortsatt bra ut för arbetstagarna på den Jämtländska arbetsmarknaden. Men för arbetsgivarna är det tuffa tider. De största bristyrkena finns inom hälsa, sjukvård, teknik, it, bygg och skola.

Arbetsförmedlingen spår att sysselsättningen i länet kommer öka med 1150 personer i år och nästa år och därför måste både arbetsgivare och de arbetssökande tänka om, menar Sofia Karlsson, arbetsförmedlingschef i västra Jämtlands län.

– Man behöver kanske tänka nytt eller andra lösningar. En nyckelkompetens på ett företag kan kanske behöva avlastas med administrativa uppgifter i stället för att anställa eller leta efter en till nyckelkompetens, då kanske man ska anställa en administratör så man kan koncentrera sig på yrket på ett annat sätt, säger hon.

Arbetsförmedlingen kommer intervjua 400 arbetsgivare i länet för att skapa sig en bättre bild av arbetsmarknaden. Intervjuerna är en del av Arbetsförmedlingens undersökning kring hur arbetsmarknaden kan komma att utvecklas de närmaste åren och vad konsekvenserna blir vid brist på arbetskraft.

Läget och framtidsutsikterna ska presenteras i Arbetsförmedlingens prognos i december.

– De här intervjuerna med arbetsgivarna är nödvändiga för vårat arbete de hjälper oss att fånga upp arbetsgivarnas rekryteringsbehov och vidareutveckla framförallt våra kontakter med arbetsgivarna vi lär ju känna arbetsmarknaden på det sättet, säger Sofia Karlsson till P4 Jämtland.

Läs mer

Källa: sverigesradio

Johanna Nyman

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد