ylliX - Online Advertising Network
السويد-بالعربي

S nominerar ingen talmanskandidat – vill hitta gemensam kandidat över blockgränsen

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter:På måndag väljs en ny talman av riksdagen. Nu meddelar Socialdemokraterna att de inte tänker presentera en S-kandidat till talmansposten. I stället vill de hitta en gemensam kandidat över blockgränsen.
Socialdemokraterna meddelade på en presskonferens på tisdagen att de vill förhandla om talmansposten över blockgränsen. S har tidigare ansett att talmansposten ska gå till riksdagens största parti men de är nu beredda att släppa på den principen.
– Om vi inte kommer överens över blockgränsen blir det i praktiken SD som avgör, sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, på pressträffen.
Svår uppgift
Det parlamentariska läget gör talmansvalet viktigare än någonsin. Talmannen kommer efter kungen i rang och det är hon eller han som leder förhandlingarna om en ny statsminister samt lägger fram förslaget för riksdagen. Den som väljs till ny talman efter avgående Urban Ahlin (S) förväntas få en svår uppgift med att få fram en ny regering.
– Det är klart att det i ett läge där man inte vet säkert hur regeringen kommer att vara sammansatt och formeras så blir det än viktigare att man väljer någon som är respekterad i alla läger, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.
Hon ser dagens besked från Anders Ygeman som oväntat.
– Man kan se det som en öppning även om Anders Ygeman för ett antal dagar sedan öppnade upp för förslaget att ge talmansposten till ett annat parti. Nu är det kanske dags att lämna den här skenfäktningen, säger hon.
På måndag, efter uppropet i riksdagen, kommer talmansvalet att avgöras.
Ännu ingen Allianskandidat
Alliansen har ännu inte presenterar sin kandidat men det finns spekulationer kring vem som kan vara aktuell. På tisdagen ville moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström inte kommentera beskedet från S.
”Alliansen kommer att gemensamt återkomma till de här frågorna. Och Alliansens inbjudan till Socialdemokraterna om för Sverige viktiga sakpolitiska frågor kvarstår”,
säger han i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.
Flera möjliga namn
Andreas Norlén (M) kommer enligt uppgift till DI bli Alliansens talmanskandidat.
Enligt källor till Dagens Industri kommer Alliansen, som flera gånger sagt att de ska lansera en gemensam talmanskandidat, att nominera moderaten Andreas Norlén. Den senaste mandatperioden har han varit ordförande i konstitutionsutskottet. Han har en bakgrund som jurist och valdes in i riksdagen 2006. Andra namn som förekommit är före detta justitieminister Beatrice Ask (M) och Tobias Billström (M).
C-politikern Eskil Erlandsson skulle enligt källor till Aftonbladet kunna bli den blocköverskridande alliansens talmansförslag. Miljöpartiet har tidigare uppgett att de kan tänka sig en person från Centerpartiet eller Liberalerna.
– Det skulle visa på styrka om man kan hitta en stor majoritet bakom en talman i det här läget, säger Marja Lemne.
Om det ändå skulle bli en socialdemokratisk talman i slutänden har Tomas Eneroth (S) och Ibrahim Baylan (S) nämnts som tänkbara namn…Läs mer

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Källa: Metro

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: